RASTU IZDACI: Svinjetina skuplja za čak 20 odsto, a povrće za 12
Foto: Think

Potrošačka korpa

RASTU IZDACI: Svinjetina skuplja za čak 20 odsto, a povrće za 12

InfoBiz -
To se odnosi na krompir, luk, zatim pasulj, šampinjone, ali i zamrznute, konzervirane i prerađene proizvode

BEOGRAD - Hrana je od marta do juna 2015. poskupela za četiri odsto, pa za potrošačku korpu građani izdvajaju 200 dinara više nego pre dva meseca, pokazao je monitoring cena Asocijacije potrošača Srbije (APOS).Cene mleka i mlečnih proizvoda miruju, a svinjsko meso je čak 20 odsto skuplje nego u martu. Brašno, testenine i žitarice poskupeli su u proseku za osam odsto. Kukuruzno i pšenično brašno plaćamo deset dinara više nego u martu, navode u APOS.

Prerađeno, smrznuto i sveže povrće skuplje je za čak 12 odsto. To se odnosi na krompir, luk, zatim pasulj, šampinjone, ali i zamrznute, konzervirane i prerađene proizvode - mešano povrće, grašak i boraniju, odnosno sok od paradajza i krastavac u tegli.

Suhomesnati proizvodi skuplji su za osam odsto, pa šunke i kobasice plaćamo 100 dinara više nego pre nepuna dva meseca. Oslić i filet soma koštaju 30 do 50 dinara više nego u martu. Kada se uporede najveći gradovi u Srbiji, ponovila se praksa - što je veća konkurencija, cene su niže. Korpu sačinjenu od istih namirnica najjeftinije plaćaju potrošači u Beogradu, sledi Novi Sad, dok je ovoga puta najskuplji bio Niš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track