ALEKSANDAR ANTIĆ: Nema ekološke katastrofe u Staklari, ima dugova za struju i gas
Foto: Tanjug

Računi da se plate

ALEKSANDAR ANTIĆ: Nema ekološke katastrofe u Staklari, ima dugova za struju i gas

InfoBiz -
Ministar energetike Aleksandar Antić pozvao je danas vlasnike i rukovodstvo Srpske fabrike stakla u Paraćinu da počnu da izvršavaju svoje obaveze, ili će im u suprotnom biti obustavljena isporuka energenata

BEOGRAD - Informacije o ekološkoj katastrofi, usled isključenja struje u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu su neistinite i ružne, rečeno je danas na konferenciji u Vladi Srbije koja je sazvana tim povodom uz napomenu da oprosta duga struju i gas neće biti, već te obaveze moraju da plate.

Ministar energetike Aleksandar Antić pozvao je danas vlasnike i rukovodstvo Srpske fabrike stakla u Paraćinu da počne da izvršava svoje obaveze, ili će im u suprotnom biti obustavljena isporuka energenata zbog koje će morati da obustave proizvodnju.

Antić je izjavio da je rešenje problema sa Staklarom, čije rukovodstvo najavljuje ekonomsku katastrofu usled isključenja struje u njihovim postrojenjima, veoma lako - poptisivanje ugovora o snabdevanju energentima i za reprogram dosadašnjih dugova.

"Moraju da potpišu ugovor o snabdevanju, reprogram za sadašnja potraživanja i da počnu da plaćaju svoje obaveze. Ako to nisu u stanju ili neće to da učine, moraju, u skladu s procedurom, da se pripreme za bezbedno gašenje postrojenja, hlađenje peći, i da čitav sistem spreme za iskljucenje sa sistema električne energije", rekao je Antić.

Ministar je rekao direktorima EPS-a i Srbijagasa, Aleksandru Obradoviću i Dušanu Bajatoviću, da ne čekaju, već da sami pozovu na hitan sastanak menadžment staklare da, koliko već sutra ujutro, potpišu ugovore i nastave da izmiruju svoje obaveze.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da vlasnik i menadžment te fabrike spinovanjem žele da iznude od države oprost velikih dugova, ali je podvukao da nijedno preduzeće u Srbiji više ne može da posluje, a da ne plaća svoje obaveze. "Vreme ekonomske utopije davno je prošlo. Vreme u kojem je postojala mogućnost da radite i stvarate neki dohodak, a zakidate državu, je davno prošlo i više se nikada neće vratiti", naglasio je Sertić.

U Srbiji je, kako je rekao, postao model ponašanja da, kada god zaškripi u poslovanju, rukovodstvo posegne za prijateljima iz sindikata, pokrenu se štrajkovi, od države se traži oprost dugova... Obradović je naveo da Staklara mesecima izbegava dogovor o reprogramu duga, te da im je moguća obustava isporuke struje najavljena od juna.

"EPS poštuje zakone i standarde, a Staklara je dobila obaveštenje na vreme o mogućem isključenju. Imali su mogućnosti, ako misle da njihov tehnološki proces ne može da se isključi u tom roku da nam se obrate, a ne da isturaju radnike", rekao je Obradović.

Bajatović je naveo da Srbijagas Staklari isporučuje gas iako za to nemaju potpisan ugovor, a dug za taj energent im je dostigao gotovo dve milijarde dinara. Prvi čovek Srbijagasa navodi da Staklara toj firmi duguje 1,87 milijardi dinara za isporučen gas, gde je "čist" dug 477 miliona, neisplaćene obaveze po reprogramu 121 milion dinara, a 597 miliona dinara su kamate jer dugo nisu plaćali obaveze. "Blokirali smo im račun u novembru, ali oni i dalje rade. Zanima me kako to rade i sa kog računa, kad sa osnovnog nema transakcija. Znači da krše zakone", rekao je Bajatović.

On je naveo da je Srbijagas pet puta odlagao isključenje gasa toj fabrici, ali da to zbog oko 900 radnika ranije nije učinjeno. Srpska fabrika stakla u Paraćinu upozorila je sinoć lokalni štab za vanredne situacije i Sektor za vanredne situacije u Jagodini da je moguća ekološka katastrofa u toj farbici i gradu ako bi, prema najavi iz EPS-a, ostali bez struje. EPS je obavestio SFS da će zbog nagomilanih dugova prestati da isporučuje struju sutra, 17. jula u podne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track