SERTIĆ IMA LEPE VESTI: Ima zainteresovanih za Telekom, Železara na nuli, novi model Fijata...
Foto: Dado Djilas

Ministar privrede o rezultatima rada

SERTIĆ IMA LEPE VESTI: Ima zainteresovanih za Telekom, Železara na nuli, novi model Fijata...

InfoBiz -
Ministar privrede rekao da ima dovoljno zainteresovanih za Telekom, da će Železara Smederevo do kraja godine biti u plusu, otkrio je i da su sa Fijatom pričali o proizvodnji novog modela, kao i da je ovo poslednja šansa za neka preduzeća u Srbiji

BEOGRAD, - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da ima zainteresovanih za privatizaciju domaćeg operatera Telekom Srbija, a među njima su i kompanije i investicioni fondovi.

"Ima dovoljno zainteresovanih za Telekom", rekao je Sertić gostujući u Dnevniku TV B92 ne želeći međutim da precizira koliko ih je tačno do sada.

On je podsetio da se 3. avgusta zatvara prijem neobavezujućih ponuda za Telekom, a nakon toga biće napravljena lista onih od kojih će se očekivati konkretna ponuda.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Železara skoro na nuli

Ministar privrede izjavio je i da je poslovanje Železare Smederevo skoro na nuli, što je i bio plan za ovu godinu.

"Imali smo sastanak, rukovodstvo je prezentovalo rad premijeru Aleksandru Vučiću i idemo u dobrom pravcu", rekao je Sertić.

On je rekao da poslovanje još nije pozitivno, ali da je "skoro na nuli, što je i bio cilj u prvoj fazi". Prema njegovim rečima, do kraja godine je predviđeno da se pokrene i druga peć, što je 1.100 tona čelika. "Verujem da će to biti i ranije realizovano", rekao je Sertić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Sa Fijatom o novom modelu

Željko Sertić izjavio je da se razgovara sa menadžmentom Fijata oko proizvodnje novog modela vozila. On je rekao da su se premijer Aleksandar Vučić i on sastali sa najvišim rukovodstvom Fijata i da je bilo razgovora oko važnih aktivnosti koje se tiču razvoja firme.

"Nemam velike vesti, pratimo proizvodnju koja oscilira u odnosu na prodaju vozila i ući ćemo brzo u ozbiljne razgovore. Treba nam novi model, to jeste jedna od ideja i već imamo razgovore na tu temu, ali će se oni tek intenzivirati", rekao je Sertić.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Zadnja šansa za 17 preduzeća

Poslodstva 17 preduzeća u restrukturiranju po posebnim kriterijumima moraće da urade sve da vrate te kompanije na tržište i za ta preduzeća ovo je apsolutno poslednja šansa, izjavio je Sertić.

Sertić kaže da je optimista kada je reč o sudbini ovih 17 preduzeća, i ističe da su direktori sa kojima je razgovarao pokazali da su dosta posla uradili prethodnih meseci i da je konačno napravljena dobra klima. Prema njegovim rečima, saradnja sindikata i direktora nikada nije bila bolja.

"Da ne bi bilo da samo donosimo zakone, mi smo pokazali i da smo vrlo operativni, počeli smo razgovore sa svih 17 preduzeća, razgovaramo o trenutnom poslovanju, o planu za privatizaciju...Stalno ističemo ulogu sindikata i važnost njihove uključenosti u razgovore”, rekao je Sertić gostujući u Kažiprstu B92. Prema njegovim rečima, najveći problem tih 17 preduzeća su ogromni dugovi iz prošlosti, zbog čega resorno ministrstvo insistira od rukovodstva da se plate dugovi od momenta preuzimanja preduzeća.

Sertić je kao dobar primer naveo FAM koji je prošle nedelje počeo da izvozi na rusko trižište. Što se tiče Galenike, ministar kaže da zainteresovanih ima i da se danas održavao sastanak o planu poslovanja. “Galeniku da biste prodali morali biste da uradite tako da ona sačuva sve svoje licence, oni u ovom momentu imaju 100 odsto relazaciju planova, što je dobar pokazatelj”, kazao je ministar.

Govoreći o 43 kompanije koje su ostale van roka, koji važi za 17 preduzeća, ministar navodi da njih pet posluju bez problema.

"Od ostalih, tri su već u stečaju, 14 njih je podnelo zahtev za stečaj, a od ovih 14, dve trećine možda prođe unapred pripremljen plan reorganizacije", rekao je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track