GUVERNERKA NBS O UPADU U JUGOBANKU: Platni sistem Srbije siguran
Foto: Zorana Jevtic

Samovolja kosovskih vlasti u Mitrovici

GUVERNERKA NBS O UPADU U JUGOBANKU: Platni sistem Srbije siguran

InfoBiz -
Svaka akcija ovakve vrste na jednom delu teritorije Republike Srbije ima sasvim drugačiju konotaciju, posebno u okolnostima kada svi dajemo sve od sebe da se normalizuju odnosi i da se uspostavi dijalog, kazala je Jorgovanka Tabaković

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da upad inspektora, uz pomoć kosovske policije, u prostorije Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitrovice, ne može da se svrsta pod neki uobičajni operativni rizik sprečavanja ili zaustavljanja platnog prometa i da je platni sistem Srbije siguran. "Ukupni platni sistemi u ingerenciji NBS funkcioniššu tako da ne postoji ni teoretska mogućnost da neko ugrozi te platne sisteme", rekla je Tabakovićeva. "Mogu da se složžim sa saopšštenjem koje je izdala Kancelarija za KiM i da kažžem da ovo zaista ne možže da se svrsta pod neki uobičajni operativni rizik, sprečavanja ili zaustavljanja platnog prometa, jer svaka akcija ovakve vrste na jednom delu teritorije Republike Srbije ima sasvim drugačiju konotaciju, posebno u okolnostima kada svi dajemo sve od sebe da se normalizuju odnosi i da se uspostavi dijalog", kazala je guvernerka.

Ona je navela da ova akcija predstavlja višše od pokuššaja provere po kojim to pravilima posluje banka u Kosovskoj Mitrovici, ako oružžani pripadnici uđu sa nalogom nenajavljeno i zatražže licencu jednoj banci koja posluje po pravilima Republike Srbije. "Nemam jošš dokaz da je to nalog suda. Mi smo od banke zatražžili da nam dostavi o kakvom je nalogu reč i nije reč o nalogu nego o zahtevu za dostavljanje licence, a Jugobanka u Kosovskoj Mitrovici posluje po važžećim pravilima koje NBS kao institucija držžave Srbije propisuje i ona apsolutno zakonito funkcionišše kao i Jugobanka u Gračanici i ŠŠtrpcu", istakla je Tabaković. Ona je navela da ne možže da potvrdi šta je odneto iz ekspoziture Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici.

"Imam samo pisanu informaciju od naših kolega iz Jugobanke da nije odneto niššta, da je obustavljena ta akcija zaplene. Da li je i šta odneto iz Gračance ne znamo", kaže guverner NBS. Prema njenim rečima, ukoliko je tačno da je iz filijale u Gračanici odnet deo dokumenata i opreme, to možže da iskomplikuje funkcionisanje tog dela banke u Gračanici. "Verovatno je reč o dokumentaciji koja služži za obavljanje platnog prometa građana zbog kojih taj deo poslovnice tamo i postoji", objasnila je ona.

Taković je naglasila da NBS, odnosno ukupni platni sistemi u ingerenciji NBS, funkcioniššu tako da ne postoji ni teoretska mogućnost da neko ugrozi te platne sisteme. "Bilo koja vrsta neovlašćenog upada u sam platni sistem bi značio da novac ostaje u sistemu RS i u bankama u sistemu Republike Srbije. Nema nikakave opasnosti ni po banke u Srbiji ni po klijente", zaključila je guverner Tabaković. Inspektori Centralne banke Kosova jutros su u pratnji Kosovske policije upali u prostorije Jugobanke u Gračanici i odneli deo dokumentacije i opreme, kao i da su pokušali upad u prostorije banke u severnom delu Kosovske Mitrovice, preneli su srpski mediji u Gračanici.

Predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić osudio je upad u prostorije Jugobanke u tom mestu ocenivši ga kao neprihvatljiv i apelovao da se problemi rešavaju saradnjom kroz institucije. "Apsolutno je neprihvatljiv upad različitih organizacija u bilo koje objekte, prostorije i institucije u kojima rade vredni, časni, pošteni i porodični ljudi", naveo je Kostić u saopštenju.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track