GAZIMO PO MILIJARDAMA DOLARA: Koliko stvarno vredi srpsko mineralno bogatstvo!

Rudarenje

GAZIMO PO MILIJARDAMA DOLARA: Koliko stvarno vredi srpsko mineralno bogatstvo!

InfoBiz -
Najnovija nalazišta zlata i jadarita pokazuju da rudni potencijali naše zemlje nadmašuju 263 milijarde dolara, na koliko su do sada procenjivani

BEOGRAD - Prema ranijim procenama, Srbija u neiskorišćenom rudnom bogatstvu ima 263 milijarde dolara, ali najnovija nalazišta zlata i jadarita ukazuju da je ova suma najverovatnije potcenjena.Kolike su zaista rezerve mineralnih sirovina na kojima leži Srbija - u koje se, pored pomenutih, ubrajaju i nalazišta bakra, srebra, lignita, nikla, olova i cinka - i koliko vrede, sigurno će u narednom periodu otkriti istraživanja na desetine stranih rudarskih kompanija, koje prekopavaju našu zemlju.Zlatna žilaMeđu njima je i američka firma „Friport Mekmoran“, koja je u okolini Bora pronašla zlatnu žilu, jednu od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu.U poređenju s trenutnim berzanskim cenama, procenjena vrednost ovog ležišta iznosi 18 milijardi dolara, budući da otkrivena ruda sadrži čak 50,3 grama zlata i oko 25,7 odsto bakra po toni, prenose mediji. Do sada je najbogatije ležište u svetu bilo u rudniku „Holister“ u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.Direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski potvrđuje za Kurir da otkrivena žila po koncentraciji zlata nadmašuje sva svetska nalazišta, što će svakako unaprediti domaću rudarsku industriju.- Nova nalazišta potvrđuju da područje istočne Srbije ima ogromne količine bakra, zlata i srebra. Ta bogata grana se od Majdanpeka, Bora, Zaječara, pa preko Niša proteže i kroz Makedoniju. Nema konkretnih podataka o kolikim je gabaritima reč jer to područje nije ni približno istraženo. Za to su potrebna velika ulaganja, a RTB će nastojati da do septembra kompletira svoju procenu o tome - izjavio je Spaskovski.ProceneUz ogradu da ne raspolaže analizama, on veruje proceni da je neiskorišćeno rudno bogatstvo Srbije teško 263 milijarde dolara, kako je to pre dve godine izjavio i Miodrag Kostić, predsednik poslovnog kluba Privrednik i vlasnik „MK grupe“.

Litijumska dolinaSRBIJA DO SVEMIRAMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ukazuje na značaj nalazišta litijuma i bora u „Jadru“ kod Loznice.- Reč je o nalazištu koje može da zadovolji 20 odsto svetskih potreba za litijumom, koji je jedan od najznačajnijih strateških sirovina budućnosti i od kojeg će zavisiti proizvodnja i baterija i novih tehnologija - rekao je nedavno Antić. Mineral koji je tu nađen dobio je ime jadarit, a sadrži litijum i bor. Ovo svetsko otkriće našlo je svoju primenu u elektronici, medicini, farmaceutskoj, hemijskoj, automobilskoj, vojnoj i svemirskoj industriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track