MUTNE RADNJE: Agencija za lekove sabotira Korejce

Farmaceutski lobi trese tržište Srbije

MUTNE RADNJE: Agencija za lekove sabotira Korejce

InfoBiz -
ALIMS četiri godine nezakonito odbija da južnokorejskoj kompaniji „LG lajf sajens“ registruje lek za vantelesnu oplodnju „folitropin“

BEOGRAD - Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) već četiri godine sprečava dolazak južnokorejske kompanije „LG lajf sajens“ na srpsko tržište, jer odbija da registruje njihov lek „folitropin“ za vantelesnu oplodnju, tvrdi za Kurir Svetlana Mitrović, vlasnica kompanije „Inter beofarm“, koja zastupa firmu iz Seula.Ona ističe da su odgovorni u ALIMS, sa direktorom Sašom Jaćovićem na čelu, prekršili zakonsku obavezu da u roku od 210 dana završe proces registracije leka i oglušili se o naredbe nadležnog Ministarstva zdravlja, koje je dva puta poništavalo njihova negativna rešenja o registraciji pomenutog leka.Nepotrebni zahtevi- Umesto da postupe po naređenju ministarstva, oni nam postavljaju nove uslove. Sumnjam da je to posledica uticaja konkurentskog farmaceutskog lobija na članove komisije i rukovodstvo ALIMS. Čine sve da spreče da naš lek bude registrovan zato što je 30 odsto jeftiniji od sličnih lekova koje oni prodaju u Srbiji - ističe Mitrović.Ona objašnjava da je „folitropin“ registrovan u 15 zemalja Azije i u Rusiji i da je već 10 godina u uspešnoj upotrebi, a da je ALIMS tri puta odbio da ga registruje u Srbiji, uz postavljanje novih zahteva.- Tražili su nam farmakokinetsku studiju koja po domaćem zakonodavstvu nije neophodna. Prodala sam stan i platila više od 200.000 evra za različita istraživanja da bi ALIMS ponovo odbio da nam registruje lek, tražeći da uradimo i studiju bezbednosti. I to smo uradili, ali smo ponovo odbijeni pod izgovorom da je rađena na Azijcima, a Srbi su Sloveni, pa za njih nije bezbedna. Takav rasistički stav je čisti izgovor, jer nigde u studiji ne piše odakle su bile žene na kojima je studija rađena - navodi Mitrovićeva i najavljuje da će tužiti ALIMS zbog svih „nezakonitosti i štete koju su naneli“ njenoj kompaniji.Bez objašnjenjaZbog čega četiri godine odbijaju da registruju lek „folitropin“, kao i zašto se ne pridržavaju naredbi resornog ministarstva, odgovor smo potražili i u Agenciji za lekove, ali nam do zatvaranja ovog broja, iako su obećali, nisu dostavili odgovore.

Ministarstvo zdravljaALIMS NEKOMPETENTANIz Ministarstva zdravlja juče nismo dobili odgovore u vezi sa ovim slučajem. Ipak, rešenjem od 11. maja ministar Zlatibor Lončar poništio je rešenje ALIMS od 6. aprila kojim je odbijena registracija „folitropina. U obrazloženju se ukazuje na nezakonitost dužine trajanja postupka registracije, kao i da je ALIMS neopravdano tražio „dvostruko slepu“ studiju o bezbednosti leka. Piše i da je ALIMS pri odlučivanju pokazao nedovoljnu kompetentnost, kao i da je uradio sve suprotno od onoga što im je Ministarstvo naložilo u prethodnom rešenju od 10. decembra 2012, kad je prvi put poništena odluku ALIMS da odbije registraciju tog leka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track