(VIDEO) VUČIĆ U LESKOVCU: Kad sledeći put dođem, hoću da ovde bude asfalt!
Foto: Tanjug Pt

Premijer najavljuje velike investicije u jug Srbije

(VIDEO) VUČIĆ U LESKOVCU: Kad sledeći put dođem, hoću da ovde bude asfalt!

InfoBiz -
Obilazeći Zelenu zonu, premijer je rekao da se pokazalo da je govorio istinu kada je predviđao pozitivan rast srpske privrede u ovoj godini od 0,5 do 1 odsto. Želimo da ojačamo jug Srbije, kazao je najavljujući nova radna mesta u Vladičinom Hanu i Vranju
1 / 3 Foto: Tanjug Tanja Valič

LESKOVAC - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Leskovcu velike investicije i posebne mere subvencija za razvoj juga Srbije u narednom periodu.

Premijer je ukazao da se pokazalo da je govorio istinu kada je predviđao pozitivan rast srpske privrede u ovoj godini od 0,5 do 1 odsto.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Obilazeći Zelenu zonu u Leskovcu, premijer je u razgovoru sa gradskim vlastima, istakao da Vlada Srbije nešto više odvaja za jug Srbije nego za ostale delove zemlje, jer želi da na taj način zadrži građane da tu ostanu.

"Želimo da ojačamo jug Srbije", kazao je premijer najavljujući otvaranje novih radnih mesta u Vladičinom Hanu i Vranju. Očekuje, kaže, otvaranje dve fabrike u Vladičinom Hanu koje će zaposliti po 400 radnika, a u Vranju fabriku koja će zaposliti 3.000 ljudi. "Očekujemo da mnogo toga uradimo u Pčinjskom i Jablaničkom, Topličkom i Pirotskom okrugu i na jugoistoku Srbije, i davaćemo posebne mere subvencija za ovaj deo zemlje", rekao je Vučić.

Na molbu gradskih vlasti Leskovca da Zelenu zonu vlada pomogne dovođenjem investitora iz prehrambene industrije, Vučić je rekao da postoji više preduzeća iz Ruske federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja, koje su zainteresovane za prehrambenu industriju, i da će on pokušati barem jedno ili dva da dovede u Leskovac.

Takođe je najavio da će razgovarati i sa preduzećima koja posluju u drugim delovima Srbije, a čiji radnici imaju prosečna primanja u visini od 60.000 dinara da dovede u Leskovac. Vučić je naveo da se nikada ne bi saglasio da počne projekat Zelene zone 2011. bez investitora koji bi odmah ulagao, ali da je sada "dete rođeno" i da treba da se ljulja.

Vučić: Kako živite? Leskovčanin: Nikad bolje!

Premijer je ukazao da se pokazalo da je govorio istinu kada je govorio o pozitivnom rastu srpske privrede u ovoj godini od 0,5 fo 1 odsto, dok je MMF imao negativne prognoze. Vučić je razgovarao danas sa meštanima sela Bogojevce u gradu Leskovcu kojima je obećao punu podršku vlade u smanjenju nezaposlenosti. Vučić je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da jug dostigne razvijeniji sever i da se smanje razlike u načinu života i standardu. On je naveo da će u narednom periodu dovesti investitore pre svega iz prehrambene industrije i napomenuo da su u toku i pregoviru sa Jurom da otvore svoj pogon i na području Leskovca. Vučić je pitao građane kako žive na šta je jedan od njih odgovorio "Nikad bolje", a premijer je sa zadovoljstvom prokomentrisao da se tako nešto vrlo retko čuje.

"Kad sledeći put dođem, ovde da bude asfalt"

Premijer je gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića upitao zašto žitelji Bogojevca imaju ovako loš put. "Sledeći put kada budem došao, hoću da ovde bude asfalt", poručio je Vučić gradonačelniku Leskovca i uputio na v.d. direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka.

Direktor Agencije za lokalni razvoj Bojan Tojaga objasnio je da je Zelena zona važan projekat za Leskovac, ali da su nasleđeni i veliki problemi, od kojih je veći deo rešen. Za rešenje preostalih problema on je zamolio premijera da pomogne, kao što je oslobađanje plaćanja prenamene zemljišta, kao i za pronalaženje većih investitora. "Želja nam je da ovde umesto kukuruza niknu fabrike za preradu voća i povrća", istakao je Tojaga.

Leskovačka Zelena zona

Zelena zona je počela da se gradi 2011.godine, uz pomoć EU, na komunalno uređenom zemljištu od 100 hektara namenjenom za gradnju pogona za poljoprivrednu i prehrambenu industriju. U ovaj projekat uloženo je 1,6 miliona evra.

Zapadni deo zone je površine 42 hektara i potpuno je infrastrukturno opremljen, a taj deo je predviđen za razvoj prerađivačke industrije. Istočni deo zone nije komunalno opremljen, površine 56 hektara i predviđen je za formiranje distributivnog centra i berzu poljoprivrednih proizvoda. Investitori će imati priliku da dobiju zemljište Zelene zone, koje je u vlasništvu grada Leskovca, na korišćenje bez naplate na period od 99 godina.

Premijer je obišao i Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i glavni gradski kolektor u selu Bogojevce.

Premijer u Crnoj Travi

Vučić je u Travnom Preslapu, u Opštini Crna Trava, posetio farmu i mlekaru Šurik-Invest doo Leskovac.

http://www.youtube.com/watch?v=YoH2PmmqUm0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track