NOVI TALAS POSKUPLJENJA: Na jesen skuplji ulje, meso, šećer i sir
Foto: Shutterstock

Platićemo sušu

NOVI TALAS POSKUPLJENJA: Na jesen skuplji ulje, meso, šećer i sir

InfoBiz -
Poljoprivrednici će zbog žege pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde dolara, pa će i cene osnovnih namirnica skočiti od 10 do 20 odsto

BEOGRAD - Šteta na prinosima u poljoprivredi zbog suše koja će, prema proceni agroekonomista, iznositi najmanje pola milijarde dolara, poguraće i cene mesa, mesnih prerađevina i šećera za 10 odsto.Manji rod suncokreta povećaće cenu ove kulture za 30 odsto, pa bi litar jestivog ulja od druge polovine septembra mogao da košta do 170 dinara. Blaži porast cena neće zaobići ni sir i druge mlečne proizvode.- Otkupljivači nude 42 dinara za kilogram suncokreta, a prošle godine cena je bila 27 dinara. Evidentno je da će suncokret biti skuplji za 30 odsto i u takvim uslovima realno je da će uljari tražiti veću cenu. Prema ranijim iskustvima, verujem da će to biti povećanje cene ulja bar za 20 odsto - kaže Žarko Galetin, direktor „Produktne berze“. On ističe da naviše idu i cene kukuruza i soje, koji su najbitnije komponente za stočnu hranu, koja će takođe poskupeti.- Skuplja stočna hrana poguraće cene svinjskog i goveđeg mesa i prerađevina od mesa za desetak procenata. Ipak, verujem da će stočari ući u problem zbog uvoza mesa po damping cenama - ističe Galetin.Da suša uzima danak slaže se i agroekonomista Milan Prostran, koji ističe da su usevi kukuruza podbacili za oko 30 odsto, dok šteta na soji iznosi od 50 do 70 odsto.- Suša će umanjiti i prinos šećerne repe, ali i povrća na otvorenom i voća. Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je oko 5,5 milijardi dolara i bio bih srećan ako šteta bude 500.000 dolara, a verujem da će biti i veća. Manji rod će uticati na blag rast cena, koje ne mogu da divljaju zbog slabe kupovne moći građana, ali i slobodnog uvoza. Cena brašna i hleba ne treba da raste, dok bi ulje i šećer mogli da poskupe do 10 odsto. Zbog podbačaja roda kukuruza, raste cena živih svinja i uticaće na cenu mesa. Može doći i do manjeg povećanja cena specijalnih vrsta mleka i sireva - ističe Prostran.Profesor Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu smatra da će šteta na prinosima kukuruza biti od 20 do 40 odsto, dok će na soji i šećernoj repi biti još veća. On smatra da će na cene mesa i mleka uticati i drugi faktori, poput kupovne moći i uvoza.

„Žita Srbije“ULJE ĆE POSKUPETI DO 30 ODSTOPredsednik udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković tvrdi da će rast cene suncokreta na svetskim berzama za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu uticati na to da za isti procenat poskupi i ulje.- Od novog suncokreta ulje će se proizvoditi u drugoj polovini septembra, pa će tada uljare i povećati cenu litra ulja - kaže za Kurir Vukosav Saković.

Uljare i šećeranePRAVE KALKULACIJEU „Dijamantu“ iz Zrenjanina nisu želeli da govore o povećanju cena dok ne vide kolika će biti otkupna cena novog roda suncokreta. S druge strane, Ljubiša Radenković, generalni direktor kompanije „Sunoko“, koja je sa tri fabrike najveći proizvođač šećera u Srbiji, ne negira da će šećer menjati cenu.- Biće smanjen prinos šećerne repe, a teško je reći koliko. Zaliha šećera ima i od prošle godine, ali se može očekivati blaga promena cene - kaže Radenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track