ZAKINUTI: PIO na sahranama oštetio seljake za milijardu dinara
Foto: Fonet

Penzijski fond pogrešno isplaćivali pogrebne troškove

ZAKINUTI: PIO na sahranama oštetio seljake za milijardu dinara

InfoBiz -
Od 2008. do oktobra 2013. godine po penzioneru na ime pogreba isplaćeno oko 18.000 dinara manje, a ukupno je zakinuto 66.338 građana

BEOGRAD - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za troškove sahrane poljoprivrednih penzionera članovima njihovih porodica duguje više od milijardu dinara.Naime, od januara 2008. do oktobra 2013. godine Fond PIO je pogrebne troškove za poljoprivredne penzionere isplaćivao u visini jedne i po prosečne poljoprivredne penzije u prethodnom kvartalu, umesto jedne i po prosečne penzije u Republici.Republički prosekNa taj način je 66.338 osoba koje su snosile troškove sahrane poljoprivrednih penzionera dobilo u proseku oko 18.000 dinara manje nego što je trebalo. To znači da Fond PIO porodicama preminulih poljoprivrednih penzionera koje su snosile troškove njihove sahrane duguje oko 1.194.084.000 dinara, odnosno nešto manje od 10 miliona evra.- Različite su sume koje Fond PIO duguje osobama koje su snosile troškove sahrane poljoprivrednih penzionera jer su se i visine prosečne penzije menjale za tih pet godina. Od onih koji su mi se obratili da ih zastupam na sudu zbog nadoknade duga i kamate najveća razlika između onoga što im je PIO isplatio i onoga koliko je trebalo je 15.000 dinara. Isplaćeni su im troškovi u iznosu od 12.000, a trebalo je 27.000 dinara. S obzirom na to da je prošlo godinu i po dana otkako su inspektori utvrdili da je PIO isplaćivao manje novca za pogrebne troškove poljoprivrednih penzionera, a da ta razlika nije isplaćena njihovim srodnicima, jedini način da njihove porodice dođu do para jeste da podnesu tužbu - kaže advokat Dušanka Panić iz Beograda.

IzmirenjeU Fondu PIO potvrđuju da su za troškove sahrane poljoprivrednih penzionera od januara 2008. do 1. oktobra 2013. godine isplaćivali jednu i po prosečnu penziju poljoprivrednika, umesto jednu i po prosečnu u državi.- U ovom periodu izvršena je isplata novčanih naknada za pogrebne troškove za 66.338 lica koja su snosila troškove sahrane preminulih poljoprivrednih penzionera. Po preporuci Državne revizorske institucije, Fond od 1. oktobra 2013. godine utvrđuje visinu iznosa novčane naknade za pogrebne troškove u iznosu jedne i po prosečne penzije u Fondu u prethodnom kvartalu, u istom iznosu za sve kategorije osiguranika - kažu u Fondu PIO i dodaju da nema potrebe za podnošenjem tužbi jer će u saradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike svima koji su oštećeni biti isplaćena razlika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track