ZAUZDAN KURS: Evro već 152 dana zakucan na 120 dinara!
Foto: Zorana Jevtic

Narodna banka Srbije

ZAUZDAN KURS: Evro već 152 dana zakucan na 120 dinara!

InfoBiz -
Guvernerka Jorgovanka Tabaković je zauzdala dinar i ne dozvoljava da domaća valuta ojača, što pogoduje domaćoj privredi, pogotovu izvozu

BEOGRAD - Srednji kurs dinara u odnosu na evro već 152 dana je zamrznut na oko 120 dinara, ali ga Narodna banka Srbije, uprkos velikom prilivu deviza na tržište, uspešno zauzdava.Jačanje dinara podstaklo bi uvoz strane robe, a na štetu domaćih proizvoda, ali guvernerka Jorgovanka Tabaković stvari drži pod kontrolom, pa je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kupila 740 miliona evra radi obuzdavanja kursa. Istovremeno je prodala 120 miliona evra, čime je devizne rezerve uvećala za 620 miliona evra.OscilacijeDinar je u 2015. bio najslabiji 29. januara, kada je evro vredeo 123,57 dinara, a najjači 20. marta, kada je jedan koštao 119,95 dinara. Od tog momenta kurs se „zakucao“ na 120 dinara i ne mogu da ga „mrdnu“ ni gastarbajteri koji su došli na odmor sa devizama, niti migranti koji, prema nekim procenama, u Srbiji dnevno potroše šest miliona evra.Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da je ovakav kurs posledica nikad niže stope inflacije, dok je pojava veće količine evra povezana i sa naplatom državnih hartija od vrednosti.

Godi izvoznicima- Već 14 godina imamo ista pravila kursa, gde centralna banka sprečava velike dnevne oscilacije evra. Kad bi dinar ojačao, porastao bi uvoz, što bi pogodilo izvoznike i firme koje rade na domaćem tržištu jer bi uvozna roba postala jeftinija. Jačanje dinara prijalo bi samo građanima i firmama koje su zadužene u evrima jer bi im tada rate kredita bile niže - objašnjava Stevanović.Finansijski analitičar Dragovan Milićević ističe da bi u slučaju jačanja dinara na gubitku bili izvoznici.- Sad imamo sezonsko povećanje ponude deviza iz inostranstva jer su ljudi na odmoru i manju tražnju u odnosu na kraj godine, kada na red dolaze plaćanja. NBS mora da otkupi višak deviza jer se povećanjem deviznih rezervi kurs može držati pod kontrolom. U slučaju jačanja dinara došlo bi do destimulacije izvoza i do favorizovanja uvoza - kaže Milićević i dodaje da se sa nižom inflacijom smanjuje tražnja za devizama.

Centralna bankaNE BRANIMO KURS, VEĆ STABILNOSTU NBS tvrde da ne brane nijedan nivo deviznog kursa, već ciljanu stopu inflacije nastoje da postignu na tržišan način, promenom referentne kamatne stope.- Takvom politikom, koja nije opredeljena željama bilo koje interesne grupe, NBS svim tržišnim učesnicima obezbeđuje stabilnost i predvidivost neophodnu za donošenje poslovnih i investicionih odluka. Predvidivi uslovi poslovanja ključni su za stvaranje preduslova za održiv privredni rast, a NBS omogućava da uz što manje troškove doprinese održavanju makroekonomske stabilnosti - kažu u NBS i dodaju da, osim niske inflacije, na stabilnost kursa utiče bolja makroekonomska perspektiva zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track