NENAD POPOVIĆ: Desant hrvatskih privrednika na srpsku ekonomiju
Foto: Nemanja Pancic

Vreme za preispitivanje odnosa

NENAD POPOVIĆ: Desant hrvatskih privrednika na srpsku ekonomiju

InfoBiz -
Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da je Srbija izložena svojevrsnom desantu hrvatskih gospodarstvenika na njenu privredu i ocenio da je vreme da Srbija temeljno preispita svoje odnose sa Hrvatskom

BEOGRAD - Popović je u tekstu za Nedeljnik rekao da su hrvatske firme do 2012. u Srbiju uložile više od 530 miliona evra.

Prema njegovim rečima "da su dobro znali šta rade, svedoči činjenica da su skoro polovinu novca, konkretno 47 odsto, uložili u poljoprivredu, lov i usluge, a dodatnih 18 odsto u proizvodnju hrane i pića".

Popović je u tom smislu naveo Ivicu Todorića vlasnik trgovinskih lanaca - Idea, Merkator i Roda...zatim i Atlantik grupu Emila Tedeskog koja je vlasnik Soko Štarka, Grand proma, Palanačkog kiseljaka, Multivite i Fudlenda...

"Za srpske kupce i vlasnike malih i srednjih preduzeća, čija roba ne može da nađe put do kupca ako ne uđe u prodajne kanale velikih trgovinskih lanaca, veoma je bitan podatak odakle dolaze njihovi vlasnici. Jer logično je da će srpski vlasnik forsirati srpske proizvode, isto kao što hrvatski vlasnik danas u najvećoj meri u svojim supermaketima forsira proizvode iz Hrvatske" dodao je Popović.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je naveo i da je kao nekadašnji član skupštinskog odbora za bezbednost upoznat sa podatkom "da je hrvatska obaveštajna služba jedna od najaktivnijih stranih službi u Srbiji".

"Hrvatska već duže od deset godina na sve načine, politički, materijalno i logistički pomaže svojim privrednicima da budu što prisutniji na srpskom tržištu. S jedne strane, radi se o želji da kroz monopole u oblasti trgovine utiču na stabilnost domaćeg tržišta, sa krajnjim ciljem da istisnu srpske proizvode sa polica naših supermarketa i zamene ih hrvatskim" kaže Popović.

On tvrdi i da službeničke pozicije u hrvatskim kompanijama u Srbiji "služe kao paravan za obavljanje obaveštajnih aktivnosti agenata hrvatske tajne službe".

Kako kaže poznato je i to da hrvatske obaveštajne službe, preko ogromnih budžeta za oglašavanje hrvatskih kompanija u Srbiji, utiču na uređivačku politiku određenih medija, obezbeđujući prostor pojedincima i organizacijama otvorenim hrvatskim lobistima u Srbiji.

Prema njegovim rečima bilo je mučno gledati kako su se pojedini srpski političari u prošlosti izvinjavali i dodvoravali Hrvatima, širom im otvarajući vrata Srbije, dok su vrata Hrvatske, posle Oluje, za naš narod zauvek ostala zatvorena.

"Iza tih vrata ostali su imovina, kuće, zemlja, radna mesta proteranih Srba. To nije samo pitanje genocida koji je počinjen nad našim narodom u Oluji, to je i ekonomsko pitanje, i pitanje poštovanja prava svojine, kao univerzalnog i nepovredivog prava u svim civilizovanim zemljama sveta" rekao je on.

Foto: Beta
Foto: Beta

Popović navodi da je to pravo Hrvatska prekršila.

"Vreme je da Srbija temeljno preispita svoje odnose sa Hrvatskom, dok se svi proterani Srbi u Oluji ne vrate u svoje domove... Ovde se ne radi o bilo čijem političkom hiru, već se radi o logičnom zahtevu koji bi ispostavio svaki Amerikanac, Englez, pa i Hrvat, da je njegov narod pretrpreo takav zločin i pljačku kao što su pretrpeli Srbi u Oluji" dodao je Popović.

Tek kada ovo pitanje konačno rešimo možemo kao region da krenemo politički i ekonomski napred. Bez toga nema i ne može da bude trajnog mira na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track