REAGOVANJE: NBS negira moguću zloupotrebu podataka klijenata!
Foto: Nebojša Mandić

Demanti

REAGOVANJE: NBS negira moguću zloupotrebu podataka klijenata!

InfoBiz -
Proširenjem registra na račune fizičkih lica ne vrši se nikakvo špijuniranje građana, s obzirom na to da će obradu podataka obavljati veoma uzak krug ovlašćenih lica u skladu sa zakonom, a podaci će biti dostupni drugim organima u zakonom strogo definisanim situacijama, npr. kada sud to zatraži...

Narodna banka Srbije saopštila je danas da nije istina da bi klijenti banaka trebalo da brinu zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka.

Prenosimo vam saopštenje:

"Povodom teksta pod naslovom „ZLOUPOTREBA: Jorgovanka špijunira sve račune građana“, Narodna banka Srbije ukazuje građanima na to da ovaj tekst sadrži obilje neistinitih, nepotpunih i netačnih informacija koje bi trebalo da navedu građane na to da zaključe, pre svega prema bombastičnom naslovu objavljenog teksta, kako se tobože u Narodnoj banci Srbije čine (ili su već učinjene) nezakonite radnje i zloupotrebe ličnih podataka građana koji imaju otvorene račune kod banaka, pri čemu je guverner osoba koja je navodno neposredno odgovorna za takve radnje i zloupotrebe. U cilju objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti, a prevashodno zato da bi se sprečilo da se uporno i tendenciozno ponavljana očigledna neistina ne učini nekom kao istina, ukazujemo na sledeće činjenice u vezi s Jedinstvenim registrom računa koji će od 1. oktobra 2015. godine obuhvatiti i fizička lica:

1. Nikakvu zloupotrebu u vezi s podacima iz ovog registra nije izvršio nijedan organ, niti zaposleni u Narodnoj banci Srbije, budući da nikakvu zloupotrebu ne može da predstavlja dosledna i pravilna primena odredaba Zakona o platnim uslugama koji je usvojen u Narodnoj skupštini i koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom, propisima EU i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

2. Registar ne sadrži podatke o stanju i promenama na računu, niti o bilo kakvim pojedinačnim transakcijama.

3. Proširenjem registra na račune fizičkih lica ne vrši se nikakvo špijuniranje građana, kako se pogrešno insinuira u naslovu navedenog teksta, s obzirom na to da će obradu podataka obavljati veoma uzak krug ovlašćenih lica u skladu sa zakonom, a podaci će biti dostupni drugim organima u zakonom strogo definisanim situacijama, npr. kada sud to zatraži (npr. u ostavinskom postupku), zatim radi sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela, sprečavanja pranja novca ili poreske utaje ili kontrole deviznog poslovanja.

Prema tome, jasno je da je smisao proširenja ovog registra i na fizička lica potpuno suprotan u odnosu na smisao koji mu se pridaje objavljenim tekstom u Kuriru, tj. umesto izmišljenih zloupotreba u Narodnoj banci Srbije upravo se ovim registrom čini efikasnijom i osnažuje borba protiv kriminalnih aktivnosti i svih mogućih oblika zloupotreba u vezi s finansijskim transakcijama.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja