PROJEKAT VREDAN 26,6 MILIONA EVRA: EPS potpisao ugovor za nabavku pametnih brojila
Foto: Shutter

Oprema za smanjenje gubitaka u prenosu električne energije

PROJEKAT VREDAN 26,6 MILIONA EVRA: EPS potpisao ugovor za nabavku pametnih brojila

InfoBiz -
Najavljeno je da će početkom novembra, po završetku svih neophodnih testiranja, početi ugrađivanje savremene opreme na terenu

BEOGRAD - U Elektroprivredi Srbije (EPS) danas je potpisan ugovor vredan 26,6 miliona evra za nabavku "pametnih" brojila i savremene opreme za smanjenje gubitaka u prenosu električne energije.

Ugovor su potpisali direktor EPS-a Aleksandar Obradović i predstavnik konzorcijuma koji je prethodno izabran na tenderu "Atos WD Sažemkom" Žerom d Parske d Plezi. Sistemom "EPS metering" u prvoj fazi biće 208.962 mernih mesta uključeno u jedinstven sistem praćenja protoka električne energije, rečeno je prilikom potpisvanja ugovora.

Najavljeno je da će početkom novembra, po završetku svih neophodnih testiranja, početi ugrađivanje savremene opreme na terenu.

Projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke u iznosu od 26,6 miliona evra, a planiran budžet u početku je bio 58,5 miliona evra.

Prihavatnjem ponude na tenderu sa najmanjom cenom, ostvarena je ušteda od 31,9 miliona evra, s tim što će u konzorcijumu međunarodnih proizvođača sa sedištem u Francuskoj, i domaći proizvođači moći da učestvuju sa oko 25,6 odsto vrednosti posla, istaknuto je na skupu.

Aleksandar Obradović, Foto: Dragana Udovičić
Aleksandar Obradović, Foto: Dragana Udovičić

Obradović je rekao da je ovo veliki dan za EPS, jer je kompanija još jedan korak bliže ka efikasnijem poslovanju. On je ukazao da će nabavkom moderne opreme EPS smanjiti gubitke u prenosu električne energije.

"Ovo je bila velika bitka da realizujemo ovaj projekat i bilo je dosta napada i želje da se uvođenje novog sistema brojila u EPS-u nikada ne završi, a bili smo prozivani da ugrožavamo i ekonomiju Srbije", rekao je Obradović.

On je međutim, ukazao na izuzetan značaj tog projekta i na to što je EPS dobio za partnere velike međunarodne kompanije sa iskustvom sa kojima će moći da sarađuju i proizvođači iz Srbije. Obradović je poručio da će EPS i dalje nastaviti da se broi za što transparentniji način poslovanja kroz standardizaciju i centralizaciju poslovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track