NARODNA BANKA: Referentna kamatna stopa smanjena na 5 odsto
Foto: Nebojša Mandić

Izvršni odbor

NARODNA BANKA: Referentna kamatna stopa smanjena na 5 odsto

InfoBiz -
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 15. oktobra

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na pet odsto, saopštila je NBS.

Procenjeno je da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja u granicama cilja NBS. "Niskim inflatornim pritiscima doprinose pre svega niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, niska inflacija u međunarodnom okruženju, relativna stabilnost deviznog kursa i efekti fiskalne konsolidacije", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da bi, iako se sa avgustovskim povećanjem cene električne energije međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih cena inflaciji ove godine trebalo da bude manji od uobičajenog. Po oceni Izvršnog odbora, uz dosadašnju relaksaciju monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija u narednom periodu trebalo bi da se održava oko donje granice cilja od 2,5 odsto, uz mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine, a približavanje inflacije cilju od četiri odsto očekuje se od sredine 2016.

Izvršni odbor NBS smatra da povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja posebno doprinose fiskalna konsolidacija, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od ranije očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

"Odlukom o daljoj relaksaciji monetarne politike, ne samo smanjenjem referentne kamatne stope, već i stope obavezne rezerve, a s obzirom na niske inflatorne pritiske, monetarna politika doprinosi započetom ekonomskom oporavku", navela je NBS. Ukazano je da je Izvršni odbor imao u vidu i da je Evropska centralna banka korigovala naniže projekciju ekonomskog rasta zone evra, kao i da postoji mogućnost da program kvantitativnog popuštanja bude produžen.

"U uslovima kada je sve izvesnije da će FED započeti povećanje referentne kamatne stope, program kvantitativnog popuštanja ECB povoljno utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i umanjuje rizike u pogledu kretanja kapitala prema zemljama u usponu", ističe se u saopštenju NBS. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 15. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track