ČIME SE GREJATI U ZIMSKOJ SEZONI: Grejanje na gas jeftinije 15.000!
Foto: Shutterstock

Računica

ČIME SE GREJATI U ZIMSKOJ SEZONI: Grejanje na gas jeftinije 15.000!

InfoBiz -
Dok će svi koji će se grejati na struju izdvojiti u proseku i do 5.000 dinara više, korisnici plavog energenta konačno će moći da uštede

BEOGRAD - Grejanje na drva i ove godine biće najjeftinije. Neprijatno iznenađenje čeka one koji koriste struju jer će za prosečan stan od 60 kvadrata morati da izdvoje dodatnih pet hiljada, a prijatno korisnike gasa jer će uštedeti skoro 15.000, pokazuje računica Kurira.Iako je ogrevno drvo skuplje, i dalje je za grejanje prosečnog stana potrebno najmanje te vrste ogreva u odnosu na druge. Ugalj je prošle godine bio na trećem mestu, a sada je drugi jer je povoljniji od struje.Razlog je poskupljenje struje i uvođenje akcize na ovaj energent od 1. avgusta. Srbija je na ovaj način ispunila obećanje dato MMF. Oni koji se greju na struju račun mogu da smanje tako što će svoju TA peć puniti samo noću, kad je struja jeftinija četiri puta. Dopunjavanje tokom dana ili zagrevanje prostorija grejalicama i kotlovima čini struju najskupljim energentom.Posle više godina paprenih računa oko 250.000 domaćinstava koja koriste prirodni gas ove godine može da odahne.NestašicaZbog pojeftinjenja sirove nafte u svetu - što direktno utiče na cenu gasa koji Srbija uvozi - cena je u odnosu na prošlu godinu niža desetak dinara. Sa oktobarskim sniženjem cene gasa od dodatnih 9,3 odsto, za prosečan stan od 60 kvadrata to je 14.850 dinara ukupne uštede za celu sezonu.Saša Petrović, vlasnik firme „Iverak“ iz Beograda, kaže za Kurir da svih vrsta ogreva ima dovoljno, osim uglja „banovići“, čija nestašica je počela pre nedelju dana i verovatno će tako biti još mesec i po. Ovaj ugalj je drugi najprodavaniji na tržištu.

Posle gasa, ugalj je najpovoljnija vrsta ogreva ove zime
Posle gasa, ugalj je najpovoljnija vrsta ogreva ove zime

Ponuda iz Rusije-"Cene su manje-više kao prošle godine. Pelet je jeftiniji pet do deset evra po toni, to je malo veća razlika u odnosu na prošlu zimu", istakao je on.Petrović navodi da je pre dva dana stigla i prva isporuka ruskog uglja, koji je skuplji od domaćeg, oko 18.000, ali je i jači - potrebna je mnogo manja količina da bi se postigao isti efekat kao sa ugljem iz naše zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track