Najnovije vesti

SVETSKA BANKA: Nismo saglasni da se u Srbiji povećaju plate i penzije
Foto: Profimedia

Svetska banka neda povećanje

SVETSKA BANKA: Nismo saglasni da se u Srbiji povećaju plate i penzije

Biznis
12:28h
Direktori preduzeća u restrukturiranju glavni kočničari reformi, poručuju iz SB

BEOGRAD - Svetska banka nije saglasna sa namerom Vlade Srbije da poveća plate i penzije iz budžeta, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, ali se saglasio da u javnom sektoru ima zaposlenih koji su nedovoljno plaćeni, u poređenju sa onima koji dobijaju previše za svoj posao.

"Nismo saglasni za opšte povećavanje plata. Ali ako bi se vlada fokusirala na odluke da se povećaju plate za ljude koji objektivno nisu dovoljno plaćeni - to bi pomoglo u procesu da se sprovedu reforme u javnom sektoru i onda može da se kaže da je to dobra strana", rekao je Verheijen za RTV.

On je, govoreći o preduzećima u restrukturiranju, potvrdio da je Vlada Srbije zatražila od SB da pomogne u restrukturiranju Srbijagasa.

"Vlada nas je zamolila da pomognemo u finansijskom restrukturiranju Srbijagasa. Mi smo tražili od vlade da preuzme određene obaveze pre nego što počnemo da se angažujemo u toj kompaniji, a naročito one koje se odnose na zaduženje i imovinu Srbijagasa", kazao je šef Kancelarije SB u Srbiji.

Kako kaže, SB želi da stekne pravu sliku o stanju u tom preduzeću i tražila je da plan rekonstrukcije sadrži i mere podele poslovnog rukovodstva.

"Čekamo da vlada donese takve mere i ako se predstavi pravi plan mi ćemo dati svoje mišljenje u vezi sa finansijskim restrukturiranjem", dodao je Verheijen.

On je kazao da su direktori preduzeća u restrukturiranju glavni kočničari reformi i da se nada da će do kraja godine biti jasno koliko zaposlenih je višak u javnom sektoru. Verheijen dodaje da ipak treba ispoštovati radnike koji će u narednom dobiti otkaz i obezbediti im otpremnine.

"Nikad ne bismo preporučii da se neka kompanija spašava po svaku cenu, ali mislimo da je srpska vlada napravila dobru odluku po pitanju Železare Smederevo kada je smenila staro rukovodstvo i dovela novu upravu kako bi videli da li će železara biti isplativa", rekao je on.

Verheijen dodaje da se takav model može primeniti i na druge kompanije i pružiti kompanijama koje su u teškom položaju privremeno rešenje i da prilika novim investitorima za trajnija rešenja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...