Grejanje treba da pojeftini 17 odsto
Foto: Marina Lopičić

Građani zaslužili niže cene

Grejanje treba da pojeftini 17 odsto

InfoBiz -
Toplane se još ne izjašnjavaju o promeni cenovnika, iako bi zbog pojeftinjenja gasa od 23 odsto trebalo da snize cene daljinskog grejanja

BEOGRAD - Zbog ukupnog pojeftinjenja gasa od 23 odsto, cene daljinskog grejanja kod toplana koje koriste ovaj energent trebalo bi da budu niže za oko 17 odsto, pokazuje računica bazirana na novoj metodologiji utvrđivanja cene centralnog grejanja.Uredbu o metodologiji donelo je Ministarstvo energetike u julu i ona predviđa da se varijabilni deo cene grejanja obavezno menja ako energenti pojeftine više od pet odsto. Varijabilni deo čine energenti, a gas je pojeftinio 23 odsto od juna. U Ministarstvu energetike, ipak, nismo dobili odgovor ko će kontrolisati primenu ove uredbe. Nejasnu situaciju, po svemu sudeći, već koriste toplane, te se još ne izjašnjavaju hoće li smanjiti cenu grejanja i za koliko, iako grejna sezona počinje 15. oktobra.Milovan Lečić, predsednik Udruženje toplana Srbije, kaže za Kurir da pojeftinjenje zavisi od toga s kojoj cenom su toplane ušle u prošlu godinu.- Kod nekih je cena bila formirana na ceni gasa nižoj od one koja je tada bila, pa nema prostora za pojeftinjenje. Ne verujem da neće biti pojeftinjenja tamo gde može da ga bude - dodaje on.

MetodologijaBEOGRAĐANIMA RAČUN MANJI ZA 385 DINARAEnergenti čine oko 70 odsto ukupne cene grejanja, ali to zavisi od toplane do toplane. Tako je, na primer, cena grejanja u Beogradu 119 dinara po kvadratu, što znači da je gas oko 83 dinara. Ovaj deo cene trebalo bi da bude smanjen za oko 9,3 odsto, koliko je gas pojeftinio pre desetak dana, jer je Beograd u sadašnju cenu već ukalkulisao prethodna pojeftinjenja gasa od oko 19 odsto. Najnovijih 9,3 odsto znači nižu ukupnu cenu od 7,7 dinara, pa za stan od 50 kvadrata to znači mesečni račun manji za oko 385 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track