TOPLANE ODBRUSILE GRAĐANIMA: Narod je kriv i neka se smrzava
Foto: Thinkstock

Loše grejanje

TOPLANE ODBRUSILE GRAĐANIMA: Narod je kriv i neka se smrzava

InfoBiz -
Iako građani cvokoću u hladnim stanovima, iz Udruženja toplana kažu da nema govora o puštanju grejanja pre početka sezone, ni o plaćanju prema utrošku dok se stanari ne dogovore kako će snositi taj trošak

BEOGRAD - Građani su sami krivi što u većini gradova u Srbiji ne mogu da plaćaju daljinsko grejanje prema utrošku, odgovaraju iz Udruženja toplana Srbije na učestale pritužbe korisnika nezadovoljnih što ih toplane primoravaju da stanove greju i kad su prazni, dok ne mogu da se dogreju kad im je hladno.

- Toplane su uradile sve što je do njih, ali stanari nisu u stanju da odluče na koji će način plaćati. U 70 odsto zgrada u Srbiji ne postoji skupština stanara koja treba da odluči na koji će se način plaćati grejanje u zgradi. Toplanino je samo da meri energiju u podstanici, a stanari odlučuju kako će da dele troškove - ističe za Kurir Miodrag Lečić, predsednik Udruženja toplana.Osim na građane, deo odgovornosti za probleme korisnika centralnog grejanja Lečić prebacuje i na lokalne samouprave, koje, kao tvrdi, odlučuju o svemu.

- Zakon jasno kaže da do 15. oktobra osnivač mora da donese odluku o tarifnom sistemu, odnosno o ceni grejanja. Lokalne samouprave su, takođe, nadležne i za to kada će i pod kojim uslovima početi grejna sezona - kategoričan je Lečić u pokušaju da odgovornost za odbijanje toplana da snize cenu grejanja, uprkos padu cena gasa za 23 odsto od juna, svali na gradske uprave.

Samo mere energiju u podstanici... Jedino zaduženje Toplane
Samo mere energiju u podstanici... Jedino zaduženje Toplane

Slično objašnjenje nude i iz „Beogradskih elektrana“, odakle tvrde da su pre više godina omogućili svim skupštinama stanara da pređu na sistem naplate prema utrošenoj energiji, što je više od 17.000 vlasnika stanova i uradilo.- Svaki objekat koji se prijavio, odnosno vlasnici zgrade, prešli su na sistem naplate prema potrošnji. Ne mogu „Beogradske elektrane“ da nateraju vlasnike zgrada da se prijave i da pređu na taj sistem - tvrde u toj kompaniji i dodaju da je početak i kraj grejne sezone definisan Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu koju je donela Skupština grada.- Kada osnivač promeni Odluku, „Beogradske elektrane“ će je svakako poštovati, pa i to kad počinje i kad se završava grejna sezona - tvrde u toj toplani.

NOPSKALORIMETRI SU PREVARA JER SE PLAĆA KOLEKTIVNOGoran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ocenjuje da zbog monopolističkog položaja i zastarelosti tehnologije toplane sve gubitke svaljuju na potrošače.- Ugradnja kalorimetara bila je prevara jer naplata nije podeljena po stanovima, nego plaćamo kolektivno. Sve gubitke na mreži, troškove previše zaposlenih u toplanama plaćaju potrošači, a kada hoćete da se isključite, ne daju vam, nego morate da angažujete veštaka - ističe Papović.On smatra da bi građani trebalo da plaćaju niže račune kad grejanja nema jer im nije pružena usluga i dodaje da toplane o tim problemima ne žele da razgovaraju.

Poslovna politikaOVAKO TOPLANE TRETIRAJU GRAĐANEOdbijaju da uključe grejanje mimo grejne sezone, čak i kad su niske temperatureLoše nas greju i tokom sezoneČim malo otopli, usred zime smanje ili isključe grejanje, a račun je uvek istiNeće da greju 24 sata dnevnoKomplikuju uvođenje naplate prema potrošnjiNe vraćaju novac kad zbog toplog vremena grejna sezona krene kasnijeKomplikuju odjavljivanje s grejanjaČim poskupe energenti, odmah podignu cenuKad pojeftine energenti, neće da smanje cenuOvo je potrebno za isključenje s mrežeZahtev nadležnoj toplaniDokaz o vlasništvu nad stanomFoto-kopija lične kartePoslednji račun „Infostana“ kao dokaz da je sve plaćenoSaglasnost kućnog saveta da će snositi posledice zbog isključenja stanaraPristanak da vas komšije proveravaju kako se grejeteElaborat o isključenjuCena trajnog isključenja je od 5.000 do 20.000 dinaraZa ponovno priključenje potreban je novi projekatCena priključenja varira od grada do grada, a minimalna je 2.400 dinara po kilovatu instalisane snage

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track