KIRBI POHVALIO REFORME U SRBIJI: Poboljšan sistem izdavanja građevinskih dozvola
Foto: Nebojsa Mandic

Posebna hvala za Vučića i Mihajlovićevu

KIRBI POHVALIO REFORME U SRBIJI: Poboljšan sistem izdavanja građevinskih dozvola

InfoBiz -
Reforme koje Srbija sprovodi privući će veći broj stranih investitora i olaksaće rad investitorima koji rade u Srbiji, a doprineće i otvaranju većeg broja radnih mesta

BEOGRAD - Srbija je dosta uradila na poboljšanju sistema izdavanja građevinskih dozvola, a jedan od najpozitivnijih koraka ka reformi tog sistema je donošenje izmena Zakona o radu i inspekciji na radu, ocenio je danas ambašador SAD u Beogradu Majkl KIrbi.

"“Srbija je uspešno sprovela reforme"”, rekao je Kirbi na međunarodnom forumu o reformi sistema građevisnki dozvola “Građevinske dozvole za konkuretniji region” istakavši da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica vlade Zorana MIhajlović imali veliku ulogu u sprovođenju reformi. “

"Bez njihovog vođstva u ovoj reformi i donošenju odluka možda bismo i dalje bili zaglavljeni u onom sistemu”", rekao je on. Kako je dodao, reforme koje Srbija sprovodi privući će veći broj stranih investitora i olaksaće rad investitorima koji rade u Srbiji, a doprineće i otvaranju većeg broja radnih mesta.

Efikasnost i transparetnost procesa izdavanja građevinskih dozvola su, naglasio je Kribi, važan element poslovnog okruženja. Podsetivši da je Narodna skupština usvojila Zakon o planiranju i izgradnji u decembru prošle godine, Kirbi je istakao da je to smanjilo je troškove i ubrzalo proces izdavanja grajdevisnkih dozvola.

Prema nejgovim rečima, investitori navode da je situacija bolja za njih, kao i da admministracija više poštuje rokove za izdavanje ali kako je rekao, proces reformi nije gotov jer je za implementaciju neophodno i uključivanje lokalnih samouprava i preduzeća.

On je ocenio i da je na lokalnom nivou primetan problem donošenja odluka, koje treba, kako je rekao, treba dšto pre donositi I izdavati dokumentaciju što brže. “Neke opštine su efikasnije u realizaciji zakona, pa bi trebalo razmenti znanja I iskustva međusobno, kao I iskustva sa drugim zemljama u regionu”, poručio je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track