(FOTO) VUČIĆ NA PALJENJU 2. VISOKE PEĆI U SMEDEREVU: Od danas pravimo novih 400 miliona dolara
Foto: Twitter

Železara ponovo radi punim kapacitetom

(FOTO) VUČIĆ NA PALJENJU 2. VISOKE PEĆI U SMEDEREVU: Od danas pravimo novih 400 miliona dolara

InfoBiz -
Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali Železaru, obratio se premijer stručnjacima i radnicima smederevske fabrike
1 / 11 Foto: TANJUG/ Marko Đoković

SMEDEREVO - U Železari Smederevo danas je, posle četiri godine od gašenja, puštena u rad druga visoka peć koja će po rečima premijera Aleksandra Vučića donositi novih jedan odsto BDP Srbiji.

"Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali - vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju", poručio je premijer Vučić radnicima i rukovodstvu Železare na svečanosti povodom paljenja peći kojoj su prisustvovali i ministri Željko Sertić i Aleksandar Vulin.

"Od danas će Železara praviti novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini, podvukao je premijer. Vučić je rekao da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom Hebej ajron end stil grupa" (HBIS grupa) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličana u svetu.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju. Ljudi u Srbiji to treba da znaju", poručio je Vučić.

Naš uslov je, naglasio je, da nema otpuštanja radnika.

"Svi moraju da ostanu, i nove da primite. To smo uspeli i sa sadasnsjim rukovodstvom i onima koji zele da uđu kao strateški partneri", naglasio je primijer.

On je rekao da je cena čelika trenutno na najnižem nivou u svetu, a to je 380 dolara po toni i dodao da će ona morati da ide najmanje na 480 dolara po toni.

"A onda mi postajemo profitabilni i zarađujete dodatni novac i posle nema zime, možete samo da pregovarate sa vlasnicima kako da povećavate sebi platu", rekao je premijer.

Izvršni direktor HPK menadžmenta u Železari Smederevo i član nadzornog odbora Železare Peter Kamaraš današnji je dan nazvao velikim za Srbiju, imajući u vidu da je posle gotovo pet godina proradila ponovo druga visoka peć.

"Ovo je veliki dan za sve ovde, za premijera, koji je imao viziju da održi ovu fabriku i koji je shvatio koliko je Železara važna za život, ne samo Smedereva, već i regiona i cele Srbije", rekao je Kamaraš.

On je takođe poručio da je ovo veliki dan za sve zaposlene u Železari i zahvalio svima koji su radili na remontu visoke peći, a naročito Vladanu Mihajloviću, koji se pridružio menadžmentu i koji je, kako je rekao, ponos Srbije.

Kamaraš je zaposlenima poručio da su, za razliku od drugih železara, poput one u Košicama, u Srbiji radnici veći deo posla u remontu peći obavili sami.

"Vi ste sve sami učinili, više od 90 odsto vremena su radnici obavili, uključujući tu i ugovarače iz Srbije, dok su strane kompanije radile samo 3.000 sati", rekao je Kamaraš i dodao da je to prvi put da su radnici sami uradili remont.

Peć koja je danas puštena u rad, počela je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Druiga visoka peć, odnosno, Visoka peć 1, ponovo je počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine.

Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

U Železari radi oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu i njena maksimalna proizvodnja procenjuje se na oko 2,2 miliona tona godišnje. Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar. Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem. Smederevska fabrika je u prva četiri meseca ove godine bila drugi izvoznik Srbije, posle Fijata iz Kragujevca.

Železara je u prvom kvartalu ove godine imala izvoz od 114,8 miliona evra, dok je u 2014. godini vrednost njenog izvoza bila ukupno 200,8 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track