Najnovije vesti

Više se neće ići u zatvor za izdavanje čeka bez pokrića
Foto: Shutterstock

Kažnjavanje finansijskih prevara

Više se neće ići u zatvor za izdavanje čeka bez pokrića

Biznis
Građane koji u nedozvoljenom minusu koriste menice, kartice i čekove čekaju „samo“ visoke zatezne bankarske kamate

BEOGRAD - Izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića uskoro više neće biti krivično delo jer se briše iz Krivičnog zakonika Srbije.

To znači da građanima koji „u nedozvoljenom minusu“ podižu novac sa bankomata ili izdaju čekove više ne preti zatvorska kazna, već „samo“ visoke bankarske kamate.

Interesi

Najnovijim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), koje bi tokom jeseni trebalo da budu usvojene u parlamentu, pored dekriminalizacije čeka i platnih kartica bez pokrića, predviđene su mnoge novine kada su u pitanju krivična dela protiv privrede, dok se, zasad, odustalo od uvođenja doživotnog zatvora kao vrste krivične sankcije.
- Radna grupa koja je radila na izmenama KZ uvidela je da izdavanje čeka ili menice i korišćenje platnih kartica bez pokrića više nije potrebno da postoji kao krivično delo. Naime, banke mogu svoja prava i interese u tim slučajevima da zaštite i drugim mehanizmima potpuno adekvatno, kao što su zatezne kamate, za koje znamo da su visoke - rekao je član Radne grupe prof. Milan Škulić.

Prema njegovim rečima, banke dobro zarađuju na zateznim kamatama, ali pokreću i parnične postupke u kojima mogu da naplate potraživanje uvećano za zateznu kamatu.

Decenija u kazamatu

Prema sadašnjem KZS, za ova dela je u zavisnosti od oblika izvršenja bila propisana kazna od jedne do čak deset godina zatvora. Slučajevi u praksi su pokazali da se često najugroženiji slojevi stanovništva nađu u inkriminisanim situacijama, pa im je pored visoke kamate izrican i zatvor, mada je bilo i ozbiljnih zloupotreba.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...