U SVETU JAGMA ZA DOMAĆIM SORTAMA VOĆA I SEMENA: Evropa luda za čačanskom lepoticom
Foto: Profimedia

Rodno tlo

U SVETU JAGMA ZA DOMAĆIM SORTAMA VOĆA I SEMENA: Evropa luda za čačanskom lepoticom

InfoBiz -
Srbija godišnje na sadnicama voća zaradi oko devet miliona dolara, dok smo od izvoza semena žitarica i bilja u 2014. prihodovali čak 93,3 miliona evra

BEOGRAD - Dobra rodnost i kvalitet plodova koji mogu da se koriste sveži, ali i da se prerađuju glavni su razlozi što su domaće sadnice voća i semena žitarica i poljoprivrednog bilja tražene širom sveta.Srbija godišnje izveze sadnice u vrednosti oko devet miliona dolara, a samo prošle godine od izvoza semena u Srbiju su ušla 93,3 miliona evra."Čačanska lepotica, čačanska rodna i čačanska rana su tri vodeće domaće sorte šljive, koje su tražene u celoj Evropi, pa smo sa jednom nemačkom kompanijom sklopili ugovor o zastupanju na tržištu EU. U Engleskoj je tražena sorta kupine čačanska bestrna, dok se sadnica višnje šumadinke, koja je stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku, najviše traži u Rusiji, Nemačkoj, Holandiji i Mađarskoj. Sadnice jabuka, počev od ajdareda, golden rajdersa pa do red čifa (crveni delišes) i morens jonagoreda prodajemo širom sveta, iako to nisu sorte koje su stvorene u našem institutu. Razlozi velike potražnje za sadnicama domaćih sorti voća su dobra rodnost i odličan kvalitet ploda, koji može da se koristi u svežem stanju, ali i u preradi. Na primer, šljive mogu da se suše ili koriste za proizvodnju alkohola", objašnjava za Kurir Branko Jovanović, rukovodilac rasadničke proizvodnje u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Spoljnotrgovinska razmena semena poljoprivrednog bilja Srbije sa svetom prošle godine iznosila je blizu 168 miliona američkih dolara, ističe Slavica Stevanetić, savetnik u Udruženju za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije."Srbija najviše izvozi seme žitarica, u vrednosti oko 71 milion dolara, seme industrijskog bilja - oko 15,8 miliona, dok seme krmnog bilja izvozimo u vrednosti od 3,7 miliona dolara. Seme poljoprivrednog bilja najviše se izvozi u zemlje EU, oko 51,6 miliona dolara, zatim u zemlje potpisnice CEFTA - oko 17,5 miliona, a u Carinsku uniju izvozi semena u vrednosti od 13,5 miliona dolara", kaže Stevanetićeva i dodaje da je za prvih šest meseci ove godine iz Srbije u svet otišlo 30.538 tona semena poljoprivrednog bilja u vrednosti od 60,8 miliona.

Uprava za zaštitu biljaŠTA SMO SVE PRODALIPrema podacima Uprave za zaštitu bilja, tokom prošle i ove godine Srbija je najviše izvezla semena kukuruza, pšenice, slačice, soje, ovsa, tritikalea, suncokreta, krmne repice, facelije i stočnog graška.U istom periodu je izvezeno i nešto više od 10 miliona sadnica poljoprivrednog, šumskog i ukrasnog bilja, najviše loznih kalemova, sadnica ruža, jabuka, ukrasnog bilja, šljiva, višanja, krušaka. Sadnice smo najviše izvozili u Rusku Federaciju, BiH, Makedoniju, Bugarsku, Tursku, Crnu Goru, Nemačku, Hrvatsku, Kirgistan, Poljsku, Kazahstan i Belorusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track