BRUKA: Direktor Železnica Srbije firmi duguje 15 kirija
Foto: Stefan Jokić

Živi na grbači naroda

BRUKA: Direktor Železnica Srbije firmi duguje 15 kirija

InfoBiz -
Iako zarađuje 145.000 dinara, Miroslav Stojčić od početka godine preduzeću koje vodi nije plaćao zakup za stan, pa mu je dug narastao na čak 208.667 dinara

BEOGRAD - Direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić od početka ove godine firmi koju vodi ne plaća zakupninu za stan, pa je njegov dug narastao na 208.667 dinara, saznaje Kurir.Budući da mu mesečni zakup za stan od 59 kvadrata iznosi svega 13.760 dinara, ispada da najvećem državnom gubitašu, koji vodi upravo od početka 2015, duguje čak 15 kirija, iako mesečno zarađuje 145.289 dinara.Opomena pred tužbuNaime, prema saznanjima našeg lista, zbog neplaćenog duga od 208.667 dinara za zakupninu do 30. juna ove godine Stojčiću je u junu sektor za stambene poslove na „Železnicama“ poslao upozorenje pred tužbu. Uz opomenu da nije izmirio dugovanja, Stojčiću je „zaprećeno“ da će, ukoliko obaveze ne izmiri u roku od 15 dana, „Železnice Srbije“ biti prinuđene da dug naplate sudskim putem.Podsetimo, Kurir je još u martu pisao da je on od „Železnica Srbije“ 2011. godine zakupio pomenuti stan, a kad mu je dug za kiriju dostigao 165.000 dinara, bivši direktor Dragoljub Simonović mu je 25. jula 2014. otkazao ugovor o korišćenju stana i naložio da se iseli. Stojčić je potom uplatio deo duga, pa mu je komisija za praćenje unutar „Železnica“ u decembru prošle godine odobrila prvi reprogram i omogućila da ostatak obaveze plati na šest rata.Izvor našeg lista iz „Železnica“ kaže da Stojčić nije ispoštovao taj dogovor, pa mu je tako dug i uvećan. Naš sagovornik dodaje da su opomenu pred tužbu zbog neplaćena 795.603 dinara zakupnine za stan „Železnice Srbije“ uputile i Iliji Mariću, za koga se u preduzeću šuška da je navodno Stojčićev kum.- Protiv svih drugih zaposlenih već su pokrenuti sudski postupci za iseljenje i raskinuti ugovori o zakupu, jedino protiv kumova ništa nisu preduzeli. Pošto je Stojčić glavni za celu firmu, normalno da nije potpisao ništa protiv sebe i kuma, ali nečuveno je da na ovako nešto ne reaguju nadzorni organi firme koja ne može da se iščupa iz gubitaka - navodi naš sagovornik. Ipak, Zoran Anđelković, predsednik Skupštine „Železnica Srbije“, kaže da nije njegov posao da kontroliše da li direktor firme plaća zakupninu.Bez kontrole- Ja sam predsednik Skupštine, nisam finansijski direktor. Ima ko to da kontroliše, nije to moj posao - kaže Anđelković, koji se naljutio što smo ga pitali za mišljenje o ponašanju prvog čoveka najvećeg srpskog gubitaša.

Miroslav StojčićOBEZBEDIO SEBI NOVI REPROGRAMStojčić priznaje za Kurir da nije plaćao redovno stanarinu, a u tome, čini se, ne vidi ništa sporno.- U julu, kad sam dobio opomenu, dogovorili smo se da dug do kraja godine reprogramski izmirim u tri jednake rate. Ista mogućnost data je i svim ostalim zaposlenima, tako da niko nije tužen. Jednu ratu sam platio. Od tada redovno plaćam zakup - tvrdi Stojčić, koji nije objasnio zašto nije ispoštovao dogovor o prvom reprogramu. On je negirao da mu je Marić kum, ali na to pitanje spustio slušalicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track