Najnovije vesti

Vučić: Finansije su nam čiste kao apoteka, politika višše ne možže da ugrozi proces reformi
Foto: Marina Lopičić

Kraj početka bolnih reformi

Vučić: Finansije su nam čiste kao apoteka, politika višše ne možže da ugrozi proces reformi

Biznis
Premijer je ponovio da će ova godina biti prva posle skoro tri decenije u kojoj neće biti rebalansa budžeta

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić uveren je da Srbija ima političku stabilnost potrebnu za neometani ekonomski napredak i da je došla "do tačke u kojoj politika više ne može da ugrozi proces reformi".

Prvi put u modernoj istoriji, kako kaže, Srbija ima sređene javne finansije koje predstavljaju solidnu osnovu za pokretanje novog razvojnog ciklusa i čijim reformama su stvoreni uslovi za ekonomski i privredni razvoj i bolji život za građane.

Vučić je u intervjuu za Nacionalnu poslovnu reviju, koju izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije, rekao da su merama konsolidacije, koje nisu bile lake niti su završene, obezbeđen budžetski deficit manji od onog koji su predviđali MMF i Svetska banka. "Vinston Čerčil je tokom Drugog svetskog rata nakon prvih vojnih uspeha rekao - ovo nije početak kraja, nego kraj početka. Tako bih ja rekao da je ovo kraj početka bolnih reformi koje su bile usmerene pre svega na stabilizaciju. Sad zahvaljujući tim reformama sa mnogo više optimizma očekujemo vreme koje treba da donese bolji život građanima", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da mu je direktorka MMF-a Kristin Lagard čestitala na rezultatima, i ocenila da su bolji od očekivanih, te da je sa njom razgovarao i o povećanju plata i penzija, za šta su se stekli objektivni uslovi. Premijer je ponovio da će ova godina biti prva posle skoro tri decenije u kojoj neće biti rebalansa budžeta, da su finansije "čiste kao apoteka", te da će zemlja imati privredni rast od oko jedan. "Nema rasta cena, naplata akciza i PDV-a ide jako dobro, a siva zona je drastično smanjena", rekao je Vučić, dodajući da je deficit republičkog budžeta najniži deficit godinama unazad.

Govoreći o radu državnih firmi, on je rekao da je više nego zadovoljan poslovanjem Aerodroma "Nikola Tesla" i Er Srbijom, činjenicom da Srbijagas prvi put ne duguje ni dinara Gaspromu, kao i time što je EPS ušao u ozbiljan projekat korporatizacije. "Smatram da je moguće izvršiti i dalju racionalizaciju i time podići profitabilnost i efikasnost i vlada će vršiti pritisak na sva preduzeća u tom smeru", rekao je Vučić, naglasivši da se neće prodavati preduzeća samo "da bismo sakrili sopstveni nemar", a da će veliki sistemi, poput Telekoma, biti privatizovani samo ako se pronađe dobar strateški partner, koji je spreman da plati realnu tržišnu cenu.

Vučić je, ističući da je pred Srbijom reforma obrazovanja, možda i najozbiljnija reforma posle mera fiskalne konsolidacije, rekao da se Srbija za model dualnog obrazovanja opredelila jer se primenjuje u velikom broju evropskih zemalja. "Ovu reformu ne mogu da sprovode samo vlada i Ministarstvo obrazovanja već nam je neophodna i pomoć domaćih privrednika. Upravo će ovo biti jedan od prioriteta vlade u narednom periodu i ja ću se lično angažovati na tome", naveo je premijer.

Na pitanje koliku je štetu napravila dugogodišnja praksa postavljanja partijskih kadrova na najvažnija mesta u privredi i može li se sa tim sasvim prekinuti, Vučić je odgovorio: "Ogromnu. Danas je ta praksa na nivou incidenta". Govoreći o nezaposlenosti, premijer je naglasio da je trend ohrabrujući, odnosno da se mesecima beleži manji broj nezaposlenih nego u prethodnom periodu, a istakao je i da srpsko društvo, da bi postalo uspešno, mora da postane društvo preduzetnika. Premijer se osvrnuo i na stanje u energetici, ističući da Srbija želi da izbegne bilo koju vrstu zavisnosti u toj oblasti, kao i da je sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i sa predstavnicima EU razgovarao o tome kako najbrže da se izgradi interkonektor prema Bugarskoj.

"Mislim da smo na pragu rešenja koje će za Srbiju biti najpovoljnije. Takođe, nastavićemo korektnu saradnju i sa našim ruskim partnerima", naveo je Vučić, i naglasio da je veoma bitno da Gaspromu ne dugujemo ni dinar za tekuće isporučene količine gasa, a da će dosadašnje dugovanje od 60 miliona evra ići iz bužeta Srbijagasa. Govoreći o situaciju u regionu, Vučić je rekao da veruje da će zemlje regiona, uprkos svim izazovima, doći u priliku da se zajedno pojavljuju na trećim tržištima, da će konstruisati zajednički energetski sistem i raditi na velikim infrastrukturnim projektima. Vučić je istakao da je regionalna saradnja ogromna šansa za sve i da će zbog toga istrajavati na daljem razvoju dobrosusedskih odnosa, ali i dodao da Srbija partnere traži na svim stranama sveta, od Berlina, preko Brisela i Mosvke, do Pekinga i Vašingtona.

Upitan kada će biti završen proces izlaska države iz vlasništva u medijima, Vučić je odgovio da to nije jednostavno ni lako, ali da će država ispuniti svoje obaveze. "Mediji osim problema državnog udela u vlasništvu, a kojim svi vole da se bave, imaju i konceptualne probleme jer od države i politike pokušavaju da prave rijaliti šou što može da ima negativne posledice na celo društvo", naveo je Vučić. Vučić je ponovio i da je uticaj tajkuna na privredna dešavanja u Srbiji manji nego pre i istakao da ni po koju cenu neće dozvoliti da reketiraju državu. "U Srbiji tajkuni više nikada neće upravljati državom, kao što su to činili u prošlosti", zaključio je premijer.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...