POSLOVNI FORUM U MOSKVI Vučić: Sankcije Rusiji nećemo uvoditi
Foto: Twitter Pt

Srpski privrednici u poseti Rusiji

POSLOVNI FORUM U MOSKVI Vučić: Sankcije Rusiji nećemo uvoditi

InfoBiz -
Predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih imaće priliku da razgovaraju o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima

MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas rusko-srpski biznis forum.

Predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih imaće priliku da razgovaraju o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima, rekao je ranije predsednik Privredne komore Srbije Čadež.

"Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima", izjavio je Čadež, ističući da je reč o najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u poseti Ruskoj Federaciji. On je istakao da je reč prevashodno o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma, i da bi trebalo da se očekuju dobri rezultati.

"Ne samo da smo se dobro spremili kada je reč o projektima, nego su i kompanije, u pripremnoj fazi, slale svoje projekte i ideje šta bi za njih bilo interesantno, na osnovu čega smo tražili partnere među ruskim kompanijama", rekao je Čadež. U međuvremenu, ruska vlada je saopštila da će Vučić danas razgovati sa ruskim premijer Dmitrijem Medvedevom.

"Biće razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede ", navedeno je na sajtu ruske vlade. Po završetku razgovora planirano je potpisivanje niza dokumenata i obraćanje medijima. Medvedev i Vučić će sutra posetiti forum "Otvorene inovacije".

Dalje jačanje ekonomskih odnosa sa RusijomVučić je izjavio danas u Moskvi da Srbija i dalje neće uvoditi sankcije Rusiji i da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odosa.

Vučić je istupajući na zajedničkom zasedanju Poslovnih saveta Srbije i Rusije kazao je da je cilj povećanje obostranih investicija. Naveo je da je Srbija ove godine na novoj listi Svetske banke poboljšala rezultat i sa prošlogodišnjeg 59 mesta došla na 32. mesto. Po njegovim rečima, ruski investitori mogu da računaju na poslovni i sigurni ambijent u Srbiji. Rekao je da se ove godine očekuje privredni rast do jedan odsto. Vučić je kazao da je Srbija veoma stabilna, ali da postoji bojazan od nestabilnosti u regionu.

"Nekome očigledno ne odgovara stabilna situacija na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić i dodao da Srbija, uprkos tome uspeva da očuva stabilnost i razvoj.Kao važne zadatke u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji Vučić je naveo stvaranje zajedničkih preduzeća koja bi nastupala na trećim tržištima, rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, kako svežih, tako i preradjenih, uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine. Vučić se danas sastaje sa premijerom Dmitrijem Medvedevim, kada će biti potpisano više bilateralnih sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track