EKSPERT NARODNE BANKE: Broj lažnih novčanica nije alarmantan
Foto: Shutterstock

Dvostruko ih je više nego prošle godine

EKSPERT NARODNE BANKE: Broj lažnih novčanica nije alarmantan

InfoBiz -
Za falsifkovane novčanice koristi se komercijalni papir koji je znatno mekši i nema elastičnost, čvrstinu i karakterističan zvuk pri savijanju, rekao je Marko Puletić

BEOGRAD - Specijalista za utvrđivanje autentičnosti novca u Narodnoj banci Srbije (NBS) Marko Puletić izjavio je danas da broj pronađenih lažnih novčanica nikako ne može biti alarmantan za domaće tržište, ali da se konstantno pojavljuju i falsifikati.

U Srbiji je ove godine, kako je rečeno, otkriveno dvostruko više falsifikovanih novčanica nego prošle godine, a prema podacima NBS, pronađeno je 3.995 lažnih novčanica. "Ta cifra govori da je veća količina otkrivenih falsifikata. Međutim, ako pogledamo neke statističke podatke, to upravo iznosi negde na milion komada originalnih novčanica dolazi oko 39,7 komada falsifikovanih novčanica", rekao je Puletić.

On je istakao da su to statistički podaci za Srbiju i da to nisu neke velike količine, ali da se konstantno pojavljuju i falsifikati. Puletić je ukazao da bi građanima mogao koristiti za prepoznavanje falsifikata opšti prvi utisak pri samom kontaktu sa novčanicom. Kod originalne novčanice su jasne boje i slika, a kod svih falsifikovanih dinarskih novčanica te boje su znatno tamnije i svi štampani detalji izgledaju delimično zamućeni, istakao je Puletić.

Za falsifkovane novčanice koristi se komercijalni papir koji je znatno mekši i nema elastičnost, čvrstinu i karakterističan zvuk pri savijanju, rekao je Puletić. Puletić je poručio da treba obratiti pažnju i na pravouganu belinu, gde je otisnut vodeni žig kod originalne novčanice i koji mora da prikazuje jasnu sliku i precizne sve detalje glavnog štampanog motiva.

Zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Zoran Kovačević je u istoj emisiji rekao da je na teritoriji Beograda u 2015. godini otkriveno oko 400 novčanica u stranoj valuti i oko 200 novčanica u dinarskoj valuti. U poslednjih 15 godina otkriveno je dosta grupa koje su novac falsifikovale i štampale u Srbiji, a rasturale u zapadnoj Evropi, pre svega u Nemačkoj, istakao je Kovačević. "Naše tržište za velike falsifikatore nije toliko zanimljivo", dodao je Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track