ZA SVE PARE: Na prostitutke i drogu Srbi dnevno troše 750.000 evra!
Foto: Shuterstock

Statistika seksualne usluge važna stavka budžeta

ZA SVE PARE: Na prostitutke i drogu Srbi dnevno troše 750.000 evra!

InfoBiz -
Za najstariji zanat na svetu domaćinstva u našoj zemlji godišnje izdvoje 134 miliona evra, dok za opijate daju čak 142 miliona evra, pokazuju zvanični državni podaci. Manje novca građani su potrošili na osnovno obrazovanje, bolničke usluge i posuđe i pribor za jelo

BEOGRAD - Građani Srbije godišnje potroše oko 280 miliona evra na prostituciju i narkotike, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.Za kupovinu seksualnih usluga domaćinstva su u 2013. dala 15,5 milijardi dinara ili 134 miliona evra, a u 2014. je ovaj trošak, kako nezvanično saznajemo, bio još veći. Na narkotike je u 2013. otišlo 16,1 milijardu dinara ili oko 142 miliona evra.Ove dve stavke se, inače, od prošle godine objavljuju kao deo BDP zemlje, kako je to uvedeno i u zemljama EU, a Republički zavod za statistiku zasad poseduje podatke za 2012. i 2013. godinu, dok se objavljivanje podataka potrošnje domaćinstava za 2014. tek očekuje.U 2013. godini ukupno jedan odsto potrošnje domaćinstva otišlo je na finansiranje „najstarijeg zanata na svetu“ i kupovinu opijata. Manje novca građani su potrošili na vrtiće i osnovno obrazovanje, bolničke usluge i posuđe i pribor za jelo.

Standardi

Dragan Vukmirović, profesor statistike na Fakultetu organizacionih nauka (FON), kaže za Kurir da se objavljivanje podataka o novcu potrošenom na prostituciju i narkotike radi u skladu s međunarodnim standardima, na preporuku Statističke komisije Ujedinjenih nacija.Te standarde je prilagodio Evrostat i onda su članice i kandidati za EU morali da ih primene.Objavljivanje ovih podataka, kako se navodi, ima za cilj da se što realnije prikaže ekonomija zemlje jer je činjenica da se i u tim oblastima, ilegalnim, vrti novac. Bolje je imati podatke o tome, nego se, kako kaže, praviti lud, jer to ne može da se negira.- Ti podaci ne mogu da budu sasvim tačni i realni, oni su više procena i tako je u svim zemljama osim u onim gde je prostitucija legalizovana. Do podataka se dolazi istraživanjem na terenu, obavljanjem anketa, praćenjem oglasa u medijima i na društvenim mrežama... Postoje tačno definisane metodologije - objašnjava Vukmirović, koje je bio i direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Nema poreza

On ističe da su svote potrošene na prostituciju i narkotike novac od koga država nema koristi jer se ne plaćaju porezi. Cilj objavljivanja statističkih podataka o ovim ilegalnim delatnostima, navodi Vukmirović, jeste da država uvidi koliko je to problem, koliko gubi i da to spreči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track