SAŠA RADULOVIĆ: Vlada Srbije je Železari dala 110 miliona evra
Foto: Dado Đilas

Subvencija predstavljena kao kredit

SAŠA RADULOVIĆ: Vlada Srbije je Železari dala 110 miliona evra

InfoBiz -
Lider pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, izjavio da je Vlada Srbije u decembru 2014. godine dala smederevskoj Železari državnu pomoć od 110 miliona evra

Dodao je da je Železara u toj godini napravila neto gubitak od 134 miliona evra, zbog čega je Agencija za finansiranje izvoza, po odluci Vlade, oprostila dug fabrici od 36 miliona evra.

"Premijer je 11. decembra 2014. godine potpisao zaključak Vlade kojim se Železari za poslovanje u 2015. godini odobrava državni kredit iz budžeta i Fonda za razvoj u iznosu od 13,3 milijarde dinara, što iznosi oko 110 miliona evra", rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Bivši ministar privrede je rekao da je istim zaključkom Vlada odlučila da se Železari produži rok za vraćanje kredita iz 2012. godine za još godinu dana i da Fond za razvoj ne aktivira Železari garancije u iznosu od 15 miliona evra.

"Reč je o još jednoj subvenciji Železari koja je samo formalno predstavljena u formi kredita, jer je jasno da Železara ni ovaj novi kredit neće vratiti, kao što nije vratila ni prethodne", rekao je Saša Radulović.

On je objasnio da je menadžment preduzeća taj kredit već potrošio i da je to razlog zbog kojeg zajedno sa premijerom "panično traži kupca". Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da je premijer obmanjivao javnost kada je govorio o uspešnom poslovanju tog preduzeća.

Smederevska železara, bivši Sartid, prodata je 2003. američkom US stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. U januaru 2012. godine US stil se povukao iz Srbije zbog gubitaka, pa je Vlada Srbije otkupila Železaru za jedan dolar. Dva tendera za prodaju su bila neuspešna, a Vlada je u martu ove godine potpisala ugovor sa holanskim HPK inženjeringom o upravljanju tim preduzećem.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track