INSPEKCIJA RADA: Više od 100 radnika na crno
Foto: Shutterstock

Kontrolisane 324 firme

INSPEKCIJA RADA: Više od 100 radnika na crno

InfoBiz -
BEOGRAD - Inspekcija rada obavila je pojačani nadzor u fabrikama za preradu i konzervisanje mesa i zatekla više od 100 radnika koji su radili "na crno", odnosno sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu niti ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

U saopštenju se navodi da su inspektori kontrolisali 324 firme u kojima je zatečeno 1.578 ljudi, među kojima 109 nije imalo ugovor.

"Najdrastičniji primeri rada 'na crno' utvrđeni su u Šapcu, gde su kod jednog poslodavca od ukupno 11 zatečenih otkrivena četiri takva radnika, a kod drugog poslodavca od četiri zatečenih radno angažovanih osoba tri su radile 'na crno'", piše u saopštenju.

Dodaje se da je u Majdanpeku kod jednog poslodavca zatečeno pet radnika 'na crno' od ukupno 16 radno angažovanih, dok je u Rumi kod jednog poslodavca utvrđeno da sve tri radno angažovane osobe nisu prijavljene.

Inspektori su naložili poslodavcima da sa tim radnicima zasnuju radni odnos, a zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa podneto je 18 zahteva za pokretanje postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track