IZ SVINJETINE UNOSIMO KALORIJA KAO MAĐARI: A naše komšije pojedu 15 kilograma više!
Foto: Thinkstock

Gajimo prasiće, a konzumiramo loše prerađevine

IZ SVINJETINE UNOSIMO KALORIJA KAO MAĐARI: A naše komšije pojedu 15 kilograma više!

InfoBiz -
Prosečan stanovnik naše zemlje potroši svega 27 kilograma svinjskog mesa godišnje, a komšije preko Horgoša čak 42 kilograma, iako i oni i mi iz ove namirnice unesemo u proseku 200 kalorija dnevno.

Srbija važi za poljoprivrednu zemlju, čemu u prilog ide i to što zauzima 20. mesto na listi od 172 zemlje sveta po količini kalorija koje iz svinjskog mesa unesu njeni građani, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za 2011. godinu.Međutim, kad se unete kalorije uporede sa 27,5 kilograma svinjetine koliko svaki građanin Srbije u proseku pojede godišnje dolazimo do frapantne činjenice da uglavnom jedemo nekvalitetne prerađevine od svinjskog mesa.Zato i ne čudi što su ispred Srba sa 27,46 kg pojedene svinjetine godišnje u regionu nalaze i Crnogorci, koji pojedu 52,19, i Austrijanci sa 67,47 kilograma. Da Srbi zapravo najviše jedu svinjske prerađevine, najbolje se vidi kad se unos kalorija i količine svinjskog mesa u Srbiji uporedi s Mađarskom. Iako Mađari i Srbi pojedu po 203 kalorije dnevno, za razliku od Srba, svaki Mađar godišnje smaže po 41,41 kilogram svinjetine.- Proseci više mute sliku nego što je otkrivaju, pa je moguće da se, na primer, individualni poljoprivrednici prekomerno hrane svinjetinom, a da većina gradskog stanovništva pati za lepim danima kad je svinjetina bila ukusan zalogaj - kaže Miroslav Zdravković, urednik portala makroekonomija.org.

On ističe da bi „uspeh“ Crnogoraca bio još veći ako bi se uzelo u obzir da značajan deo stanovnika islamske veroispovesti u Crnoj Gori ne konzumira prasetinu.- Istom logikom, ukoliko isključimo deo stanovništva islamske veroispovesti, u Srbiji se u ishrani dnevno koristi oko 240 kalorija svinjetine, što je uporedivo s Nemačkom i Velikom Britanijom - ističe on.

Najviše svinjetine u svetu pojedu Kinezi, čija je zemlja i najveći proizvođač, a slede ih Finci i Crnogorci. Zanimljiv je i podatak da se hranljivost svinjetine kreće se u rasponu od 10,47 kilokalorija na dan po jednom kilogramu u Finskoj, do 4,05 u Belgiji i 4,06 u Hrvatskoj. Srbija je sa 7,39 u proseku svinjske hranljivosti.S godišnjom proizvodnjom od 271.000 tona svinjetine Srbija je na 35. mestu u svetu i nalazi se ispred Hrvatske, Bugarske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore.

Branislava GulanIDEMO U SIROMAŠTVOBranislav Gulan, saradnik Privredne komore Srbije, ističe da i proizvodnja i potrošnja mesa u Srbiji iz godine u godinu opadaju.- Srbija je 1990. proizvodila 650 kg, a trošila 65 kg mesa po stanovniku. Prošle godine Srbija je proizvodila 430 kg, a trošila 38,3 kg po stanovniku, od čega 17,7 kilograma svinjetine. To znači da idemo u siromaštvo i jedemo uglavnom prerađevine lošeg kvaliteta - ističe Gulan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track