ZELENA ENERGIJA: Koristimo trećinu energetskog potencijala obnovljivih izvora
Foto: Thinkstock

Energetska situacija u Srbiji

ZELENA ENERGIJA: Koristimo trećinu energetskog potencijala obnovljivih izvora

InfoBiz -
Ukupni raspoloživ potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji procenjuje se na 5,65 miliona tona ekvivalentne nafte (Mten) a trenutno koristimo manje od dva miliona, kažu u Ministarstvu energetike

Srbija godišnje troši oko 10 Mten finalne energije a mogućnosti koje imamo u obnovljivih izvorima pokrile bi skoro polovinu te potrošnje.

U Ministarstvu energetike kažu da od obnovljivih izvora najviše koristimo biomasu i to 1,054 Mten, najvećim delom kroz ogrevno drvo. Odmah iza ove potrošnje dolazi hidroenergija, gde imamo potrošnju od 0,9 Mten.Iako imamo veliki potencijal, broj objekata za proizvodnju energije iz OIE i dalje nije dovoljan.

Tako je od 2009. godine, kada je u Srbiji uspostavljen sistem podsticajnih tafira za energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, sagrađeno objekata instalisane snage oko 50 megavata (MW). To je 56 puta manje od snage koju poseduje EPS i to samo u hidroelektranama. U Ministarstvu energetike kažu da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i dalje skuplja nego iz tradicionalnih.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

- Kada govorimo o proizvodnji električne energije, može se konstatovati da je u ovom trenutku, njena proizvodnja iz konvencionalnih izvora, a pre svega lignita, jeftinija nego u slučaju da se proizvodi iz obnovljivi izvora energije. Razlog je činjenjica da je tehnologija potrebna za korišćenje OIE još uvek skupa, to bez posebnih podsticajnih mera čini ekonomski neisplativim dobijanje električne energija iz solarnih i vetroelektrana, zatim malih hidroelektrana, biogasnih postrojenja i geotermalnih izvora .Kada govorimo o prozvodnji toplotne energije, sutuacija je nešto povoljnija i tehnologije grejanja na biomasu, i za priprema sanitarne tople vode solarnim kolektorima, te upotreba toplotnih pumpi po ceni već može da parira konvencionalnim izvorima energije - objašnjavaju oni.Srbija bi trebalo da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje sa dosadašnjih 21 na 27 odsto. Iako je trenutno skuplje proizvoditi struju iz OIE, u ministarstvu kažu da neobnovljivi izvori nisu večni.- Strateški planovi u energetici se prave na decenijskom, čak i višedecenijskom nivou. Zato se moraju uzeti u obzir i činjenica da neobnovljivi izvori nestaju i takva energija će neminovno biti sve skuplja! - kažu oni.

Velika energetska konferencija 11. decembra u Beogradu

Više od 150 učesnika imaće priliku da 11. decembra u hotelu Kraun Plaza, otvoreno razgovara o svim izazovima i trendovima u jednoj od najvažnijih grana naše ekonomije. Najveće kompanije okupiće se 11. decembra u hotelu Kraun Plaza u Beogradu, na prvoj velikoj Newsweek energetskoj konferenciji pod nazivom "Snaga srpske energetike".

Više od 150 učesnika imaće priliku da otvoreno razgovara o svim izazovima i trendovima u jednoj od najvažnijih grana naše ekonomije. Prijavite se za učešće na konferenciji OVDE.Konferencija će biti jednodnevna, organizovana u šest panela, na kojima će se razgovarati o strateškim temama, najnovijim izazovima u sektoru struje, nafte, plina, kao i proizvodnji "zelene energije".

Takođe, u ministarstvu ističu da će razvoj tehnologija dovesti do jeftinije proizvodnje iz OIE.

- Razvoj tehnologija dovodi do kontinuiranog pada cene opreme koja energiju iz obnovljivih izvora pretvara u nama potrebnu finalnu (električnu i toplotnu) energiju - objasni su oni.

Takođe, cenu energije koja se pravi iz tradicionalnih izvora povećavaju i sve češći zahtevi da se stane na put zagađenju koje oni proizvode. Upravo to bi mogao da bude presudan podsticaj za razvoj bio izvora energije.- Obnovljivi izvori ne zagađuju. Negativne posledice njihove upotrebe na životnu sredinu i zdravlje ljudi višestruko su manje i dugoročno gledano jeftinije nego upotreba fosilnih goriva i nuklearne energije. Da nas ne bi zatekla situacija da u visoko zagađenom svetu, bez nafte, uglja i uranijuma, nemamo sopstvene sisteme i tehnologije za dobijanje finalne energije i tako ugrozimo energetsku bezbednst, neohodno je da što pre i što više ulažemo i koristimo OIE - zaključili su u ministarstvu.

(R.Ž.Marković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track