ZEMLJOPOSEDNIK: Petar Matijević u Hrvatskoj kupio 1.500 hektara oranica
Foto: Beta Dragan Gojić

Pregovarao dve godine

ZEMLJOPOSEDNIK: Petar Matijević u Hrvatskoj kupio 1.500 hektara oranica

InfoBiz -
Kupovinom zadruga u Starim Jankovcima i Negoslavci u Vukovarsko-sremskoj županiji, Matijević je postao prvi srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

NOVI SAD - Srpski biznismen Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević", kupio je dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je posedu 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i time postao najveći zemljoposednik u toj državi, prenosi danas specijalizovani portal za poljoprivredu "Agrosmart" iz Novog Sada.

Kupovinom zadruga "Jankovci" u Starim Jankovcima i "Negoslavci" u istoimenom mestu u Vukovarsko-sremskoj županiji, Matijević je, kako je rekao za taj portal, postao prvi srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

"Ujedno sam najveći vlasnik oranica u Hrvatskoj. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu", rekao je Matijević za "Agrosmart".

On, međutim, nije želeo da se izjašnjava koliko ga je koštala kupovina 1.500 hektara oranica u Hrvatskoj.

Foto: Beta Dragan Gojić
Foto: Beta Dragan Gojić

O kupovini navedenih zadruga čije zemljište slovi za najkvalitetnije u Hrvatskoj, Matijević je pregovarao još pre dve godine sa većinskim vlasnikom tih zadruga Enverom Moralićem, a posao je realizovan ovih dana.

Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu tih zadruga.

Pored toga što je kupovinom 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj postao najveći zemljoposednik u toj zemlji, Matijević je, kako prenosi portal, sa oko 27.000 hektara obradive površine u svom vlasništvu najveći vlasnik oranica u Srbiji.

Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj meri nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića značajno promenjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track