POSLE POSETE KINI: Potpisan memorandum, prvi korak ka preuzimanju Železare Smederevo
Foto: AP

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

POSLE POSETE KINI: Potpisan memorandum, prvi korak ka preuzimanju Železare Smederevo

InfoBiz -
BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da je potpisivanjem memoranduma sa kineskim partnerima, koji su zainteresovani za privatizaciju Železare Smederevo, napravljen prvi korak za preuzimanje srpske čeličane.

"Današnje potpisivanje memoranduima sa kineskim partnerima je veoma važno za srpsku privredu. Ovaj memorandum je najvažniji početni korak i od suštinskog je značaja za preuzimanje Železare", rekao je Stevanović.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare, potpisan je u Pekingu u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

"Verujemo da ćemo uspeti da uspešno okončamo ovaj proces i na taj način osiguramo opstanak ove kompanije i budućnost za 5.000 radnika i njihove porodice", istakao je Stevanović.Državni sekretar je podsetio da je Železara Smederevo od strateškog značaja za razvoj Srbije, kao i da državi pozitivno poslovanje čeličane obezbeduje dalji rast bruto domaćeg proizvoda.

U Železari Smederevo je u oktobru upaljena i druga visoka peć, čemu je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Peć, koja nosi naziv peć 1, u rad je puštena posle više od četiri godine od gašenja. Do tada je u Železari radila visoka peć 2. Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine.

Savić: Nazire se rešenje za Železaru, što je uspeh države

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da se nakon potpisivanja memoranduma sa kineskom HBIS grupom najzad nazire rešenje za Železaru Smederevo i ocenjuje da bi njeno preuzimanje bio dobar aranžman, s obzirom da je Kina veliki svetski proizvođač i potrošač čelika.

"Ovo je zaista dobar uspeh naše države, u dve godine dva susreta na najvišem nivou, naša delegacija je tokom posete Kini imala prilično dobar tretman u odnosu na ostale delegacije. To dovoljno jasno govori da Kina ima ozbiljne namere prema Srbiji", rekao je Savić Tanjugu.On je istakao da je Kina velika ekonomska sila, druga ekonomski najmoćnija zemlja sveta, te da je za Srbiju, kao i bilo koju zemlje tog nivoa razvijenosti, veoma važno da sarađuju sa tako velikim zemljama.Savić je precizirao da Kina proizvodi polovinu svetskog čelika, kao i da ga otprilike toliko i troši.

Mitrović: Dogovori postignuti u Kini jačaju poziciju Srbije

Dogovori koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić postigao u Kini u oblasti ekonomije imaju veliki značaj jer interesovanje Kine, kao jednog velikog globalnog ekonomskog igrača, za ulaganje u Srbiju povećava i ojačava naše geopolitičke pozicije, izjavila je profesorka Fakulteta politički nauka Dragana Mitrović.Mitrović, koja je direktorka Centra za studije Azije, u izjavi Tanjugu je rekla da su neki od postignutih dogovora finalizacija već započetih pregovaranja o investiranju, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, a da bi eventualno kinesko učešće kao suvlasnika Železare Smederevo unapredilo njenu prozivodnju, čime bi ona postala deo velikog poslovnog ciklusa globalno prisutne kineske korporacije.

Kako je navela, to je dobra poruka svetu i drugim investitorima da je Kina kao možda trenutno i najveći globalni svetski investitor zainteresovana i voljna da kreditira i da ulaže u našu zemlju i omogući velike investicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track