SERTIĆ U GALENICI: Tender za strateškog partnera u februaru
Foto: Dragana Udovičić

Dokapitalizacija

SERTIĆ U GALENICI: Tender za strateškog partnera u februaru

InfoBiz -
BEOGRAD - Tender za izbor strateškog partnera Galenike biće objavljen verovatno početkom februara iduće godine, najavio je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić.

On je posle posete Galenici novinarima kazao da je dokapitalizacija te državne farmaceutske kompanije izborom strateškog partnera dogovorena sa rukovodstvom, predstavnicima oba sindikata fabrike i sa privatizacionim savetnikom Dilojtom.

Predlog je da se upravljanje Galenikom prepusti novom menadžmentu koji će restrukturirati kompaniju, finansijski je osposobiti i uložiti potreban kapital u obrtna sredstva i investicije."Nakon toga bi Galenika mogla da bude privatizovana", rekao je Sertić i potvrdio da je nekoliko kompanija zainteresovano za Galeniku, među kojima su i one na čije uslove država ne može da pristane. Galenika je u ranijem periodu imala dugove veće od 220 miliona evra, a ove godine je, po rečima Sertića, uspela da napravi profit i poveća proizvodnju i naplatu potraživanja.

Država je i 2012. pokušavala da nadje strateškog partnera za Galeniku, ali je tender proglašen neuspešnim jer jedini zainteresovani investitor, američka kompanije Valiant, nije dostavila obavezujuću ponudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja