VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU ZA 2016. Planirani prihodi 997,4 milijarde dinara
Foto: Dragan Kadić

Od naplate poreza 829,5 milijardi dinara

VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU ZA 2016. Planirani prihodi 997,4 milijarde dinara

InfoBiz -
BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 997,4 milijarde dinara, a rashodi 1.119 milijardi zaokruženo.

Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je 121,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Podsećanja radi, planirani fiskalni deficit za 2015. godinu iznosio je 191,3 milijardi, a do kraja ove godine prema poslednjim projekcijama iznosiće oko 100 milijardi dinara uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Ovaj budžet, kao i prethodni za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju, kaže se u saopštenju.

Budžet za narednu godinu je skrojen na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP-a iznositi 1,75 odsto, a inflacija 2,8 odsto. Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 829,5 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 427 milijardi.

Glavne uštede u budžetu za narednu godinu planirane su na svim elementima rashoda. Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2016. godinu sa projekcijama za 2017. i 2018. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2016. godinu koji će, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na nastavak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, održavanje makroekonomske stabilnosti uz zaustavljanje daljeg rasta duga i uspostavljanje trenda njegovog smanjenja što je u skladu sa dogovorenim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Fokus je i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavak reformi javnih preduzeća, kao i podizanje efikasnosti javnog sektora.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu fiskalnu i ekonomsku politiku usmerenu na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track