Banke pune para, ali kukaju zbog kredita u francima
Foto: Beta

Domaći bankarski sistem

Banke pune para, ali kukaju zbog kredita u francima

InfoBiz -
Adekvatnost kapitala banaka u Srbiji je 21 odsto, iako je potreban minimum 12 odsto, poručila guvernerka, ističući da NBS nema nove modele pomoći zaduženima u švajcarcima

BEOGRAD - Bankarski sektor u Srbiji je visokokapitalizovan, likvidan, solventan i otporan na stresove, kao što bi bila eventualna velika promena kursa dinara ili veliki odliv kapitala, poručila je juče guvernerka Jorgovanka Tabaković, dodajući da Narodna banka Srbije neće tražiti nove modele pomoći za građane zadužene u švajcarskim francima.- Narodna banka je pomogla koliko je mogla građanima zaduženim u francima da lakše otplaćuju rate. Nemamo pravo da donosimo propise kojima bi se pomoglo nekim građanima, a što bi bio trošak za sve građane - izjavila je guvernerka na prezentaciji izveštaja o stanju i izazovima u finansijskom sistemu.Ona je istakla da ne postoji rešenje koje ne košta i da je kredit ugovorni odnos banke i dužnika, pa je banka mesto na kojem se rešavaju problemi onih koji ne mogu da ispunjavaju svoje obaveze.Uporedo s lošim vestima za 21.000 porodica u našoj zemlji, koje ovih dana protestuju ispred zgrade Vlade zbog prenaplaćenih kredita u francima, a od 5. decembra najavljuju i štrajk glađu, Tabakovićeva je iznela dobre vesti o stanju i poslovanju samih banaka u Srbiji.- Adekvatnost kapitala banaka u Srbiji je 21 odsto, iako je propisani minimum 12 odsto, a udeo likvidne aktive u ukupnoj aktivi je 35 odsto - izjavila je guvernerka i dodala da rizici po stabilnost finansijskog sistema i dalje postoje, a da je jedan od njih visok udeo nenaplativih kredita u ukupnim kreditima od 22 odsto, ali je za stabilnost bankarskog sektora važno to što su svi ti krediti pokriveni rezervacijama.Po podacima NBS, učešće nenaplativih kredita u ukupnim pozajmicama u trećem kvartalu 2015. smanjeno je 0,8 procentnih poena, sa 22,8 odsto na 22 odsto. Guvernerka NBS je ukazala da na otpornost bankarskog sektora nepovoljno utiče i visoka vezanost kredita i bankarskih depozita za evro, ali je, po njenoj oceni, pozitivno to što je u 2015. godini 66 odsto novih kredita odobrenih stanovništu bilo u dinarima, kao i 15 odsto novih kredita privredi.Dinarska štednja u oktobru 2015. bila je 2,4 odsto veća nego na kraju 2014.

Evropska centralna bankaPOVEĆAJTE UČEŠĆE DINARAVodeći ekonomista Evropske centralne banke Francisko Rakon-Balester, koji je učestvovao na skupu u NBS, ocenio je da je za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji važno da se dalje radi na rešavanju problematičnih kredita i smanjuje „evroizacija“, odnosno povećava učešće dinarskih kredita u ukupnim kreditima, kao i dinarskih depozita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track