Najnovije vesti

OKRUŽENI SMO SMEĆEM: EU ukida deponije, Srbija pravi još 26!
Foto: Dragan Kadić

kako Evropa tretira komunalni otpad

OKRUŽENI SMO SMEĆEM: EU ukida deponije, Srbija pravi još 26!

Biznis
U našoj zemlji trenutno se reciklira četiri do pet odsto, dok se u evrozoni u ponovnu upotrebu vrati više od 50 odsto smeća

BEOGRAD - Dok Evropa teži ka ambicioznom dugoročnom planu ukidanja deponija radi prelaska na kružnu ekonomiju, Srbija ne zna kako da se izbori sa više od 4.000 divljih deponija, a Vlada planira da gradi još 26 sanitarnih deponija.

Evropska komisija usvojila je ambiciozni paket mera u svrhu prelaska sa linearne na kružnu ekonomiju. Jedan od predloga je da se količina otpada na deponijama smanji za 90 odsto do 2030. godine, da bi se one na kraju i ukinule. Ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju, moraće duboko ukorenjen linearni model ekonomije, koji se zasniva na principu „uzmi-napravi-odbaci“, da zameni cirkularnim modelom koji glasi „napravi-koristi-vrati“.

U Srbiji se trenutno reciklira četri do pet odsto, dok se u Evropi reciklira više od 50 odsto komunalnog otpada. Jedan stanovnik dnevno generiše skoro kilogram komunalnog otpada, što znači da stanovništvo Srbije godišnje proizvede 2.374.374 tone. Procenjeno je da se organizovano sakuplja oko 60 odsto komunalnog otpada. Sakupljanje je pretežno organizovano u urbanim oblastima. Plan je da do 2028. bude dozvoljeno samo odlaganje onog otpada koji ne može drugačije da se iskoristi.

 

- Princip cirkularne ekonomije podrazumeva da se u proizvodnji koriste ekološki materijali i da se smanji korišćenje otrovnih materijala. Proizvod treba da bude energetski efikasan, da nema štetan uticaj na okolinu i da može da se reciklira  - objašnjava Sandra Kamberović, sekretar udruženja Hrabri čistač.

Prema Strategiji upravljanja otpadom za period od 2010. do 2019, analiza ukazuje da u Srbiji ne postoji sistemski organizovano odvojeno sakupljanje, sortiranje i reciklaža otpada.

D. SOLDAT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...