HIT: Država spremila plate za 5.000 novih ćata?!
Foto: Thinkstock

Obećali otpuštanja, a zaposliće još činovnika

HIT: Država spremila plate za 5.000 novih ćata?!

InfoBiz -
Sudeći po trošku za zaposlene u 2016, najveći broj radnika može da udomi resor finansija, a slede ga državna uprava, pravosuđe i kultura

BEOGRAD - Vlada Srbije je Predlogom budžeta za 2016. godinu predvidela čak pet milijardi dinara više za izdatke za zarade zaposlenih, a budući da je povećanje primanja u državnoj administraciji zabranjeno, višak novca jedino može da se objasni namerom da se zaposle nove ćate. Isplanirana suma dovoljna je za isplatu 5.144 prosečne godišnje plate zaposlenih u javnoj upravi.Najveći broj radnika će, izgleda, udomiti Ministarstvo finansija s Dušanom Vujovićem na čelu, koje planira da sledeće godine na plate potroši skoro 600 miliona dinara više nego u 2015. Slede ga kolege iz ministarstava državne uprave, pravde i kulture, to jest Kori Udovički, Nikola Selaković i Ivan Tasovac, kod kojih je budžet za plate povećan za po nekoliko desetina miliona dinara. Troškovi za plate veći su kod tri potpredsednika Vlade - Zorane Mihajlović, Rasima Ljajića, pa čak i Kori Udovički, koja vodi racionalizaciju zaposlenih u javnom sektoru. Kabinet premijera Aleksandra Vučića takođe je dobio 300.000 dinara više za plate zaposlenih.Teško do viškovaNa drugoj strani, Vlada Srbije priznala je pre nekoliko dana da bi do kraja januara broj zaposlenih morao da se smanji za 14.512, a fiskalnom strategijom je predvidela da 2016. broj radnika u javnom sektoru bude smanjen ukupno za 35.000. Fiskalni savet je nakon analize Predloga budžeta za 2016. juče zaključio da će naredne godine otkaz dobiti 25.000 činovnika, i to 7.000 ljudi u zdravstvu, 16.000 u opštinama, nekoliko hiljada u prosveti i dve do tri hiljade u MUP.

Socijalni program

- Ove godine za otpremnine je izdvojeno oko osam milijardi dinara, a za 2016. predviđa se oko 15 milijardi dinara. To je dobro procenjeno za otpuštanje između 20.000 i 25.000 zaposlenih - rekao je Vladimir Vučković na konferenciji Fiskalnog saveta o Predlogu zakona o budžetu za 2016, koji će se sutra naći pred poslanicima Skupštine Srbije.To opet potvrđuje da bi izdaci za zarade trebalo da budu manji u Predlogu budžeta, ali to nije tako jer je isplaniran trošak od 184 milijarde dinara, za razliku od prošlogodišnjih 179 milijardi. Tako u Predlogu piše da će troškove za zarade smanjiti ministarstva spoljnih poslova, građevinarstva, energetike, omladine, poljoprivrede, čak i BIA, što je u skladu s proklamovanom politikom otpuštanja, ali ima i onih koji će trošiti više, što znači da mogu da zapošljavaju. Predsednik FS Pavle Petrović upozorio je da je teško ostvarivo planirano trajno umanjenje budžetskog deficita od 0,75 odsto BDP jer kasni smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i restrukturiranje državnih preduzeća.- Procenjujemo da će se ostvariti samo polovina od ove uštede od 0,75 odsto BDP - naveo je Petrović i dodao da su tu i rizici od rashoda javnih preduzeća, pre svega „RTB Bora“ i „Petrohemije“.

Subvencije agraruMANJE OD 3.000 DINARA PO HEKTARUFiskalni savet ističe da će subvencije za poljoprivrednike u 2016. biti prepolovljene i iznosiće manje od 3.000 dinara po hektaru.- Za poljoprivredne proizvođače planirano je oko osam milijardi dinara manje nego 2015. Jasno je da se planira smanjenje subvencija po hektaru - rekao je Vladimir Vučković. Subvencija države po hektaru u ovoj godini iznosila je oko 6.000 dinara, a toliko je iznosila i u 2014.

Netransparentan budžetNE ZNA SE KO DOBIJA 300 MILIONA EVRAVladimir Vučković je rekao da je budžet za 2016. manje transparentan od prošlogodišnjeg jer nisu poznate obaveze prema stranim investitorima, kao i struktura državnih garancija koje će biti aktivirane.- U Predlogu budžeta za 2016. koji je dostavljen Skupštini na 1.500 strana bilo je mesta za sve i svašta, ali ne i za ono što je najvažnije. Praktično, javnost ne zna ništa o tome kome ide 300 miliona evra iz budžeta - rekao je Vučković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track