Mali: Beograd svojim rezultatima daje podrššku reformama i privlači investitore
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Gradonačelnik prestonice

Mali: Beograd svojim rezultatima daje podrššku reformama i privlači investitore

InfoBiz -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da prestonica svojim rezultatima daje podršku reformama vlade i da zbog dobrih rezultata podstiče i dolazak novih investicija u Beograd.

Mali je istakao da Beograd ima ključnu ulogu u reformama koje sprovodi vlada. To je potkrepio podatkom da prestonica učestvuje sa 40 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije.

Mali je naveo da je, kada je došao na mesto gradonačelnika pre 18 meseci, "zatekao katastrofalnu situaciju". Dugovi su, prema njegovim rečima, prelazili 1,15 milijardi evra, dok je deficit iznosio oko 20 odsto ukupnih prihoda. "Ove godine očekujemo pad deficita na nivo ispod 10 odsto, a krajem naredne godine i na ispod pet odsto. Dakle, četiri puta smanjujemo deficit za dve i po godine", poručio je prvi čovek Beograda.

Mali je naglasio da je i to signal za investitore, jer "ako ne možete da vodite računa o svojim finansijama, kako ćete o njima". On je podsetio da je napravljem iskorak u komunalnim preduzećima, koja su ranije pravila kumulativan gubitak koji je prelazio dve milijarde dinara, a u 2014. im je profit veći od dve milijarde. "Ove godine će biti još bolje", uveren je Mali.

Gradonačelnik je rekao da se u Beogradu vodi računa o lokalnim preduzećima i to je poruka da može da se brine i o investitorima. Mali je najavio brojna javno-privatna partnerstva, za javni prevoz, upravljanje otpadom, nove autobuske stanice, fabriku za pročišćavanje voda. "Pokrenut je i projekat Beograd na vodi, a to je najveći projekat te vrste u ovom delu Evrope", pohvalio se Mali još jednom na konferenciji Ekonomist "Svet u 2016". Prema njegovim rečima, kruna u narednoj godini će biti letovi "Er Srbije" za Njujork, koji startuju od juna. "Time ćemo se otvoriti i investitorima preko okeana i postaćemo dominantna turistička destinacija u regionu", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track