GUVERNERKA NBS: Banke u Srbiji su stabilne
Foto: Beta

Ne treba im dokapitalizacija

GUVERNERKA NBS: Banke u Srbiji su stabilne

InfoBiz -
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sistem Srbije je solventan i stabilan, kao i da bankama nije potrebna dokapitalizacija.

To su, kako je rekla, pokazali prvi rezultati dijagnostičkih studija, koje je NBS sprovela nad 14 banaka koje posluju u Srbiji a u skladu sa dogovorom u okviru programa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Rezultatima je utvrđeno da nijedna od banaka obuhvaćena ispitivanjima nije imala pokazatelj adekvatnosti kapitala ispod 12 odsto, a to je regulatorni minimum", istakla je Tabaković. Ona je navela da, i nakon detaljene provere kvaliteta regulative, sve banke zadovoljavaju minmalne zahteve za kapitalom. "A i naši zahtevi su visoki", istakla je guverner.

Prema njenim rečima, potreba za dokapitalizacijama ne postoji ni kod jedne od banaka obuhvaćene ispitivanjima. Cilj Centralne banke je, kako je rekla, bio da se proveri kvalitet aktive najvećeg dela bankarskog sektora, da li postoje rezervisanja za gubitke. Pored toga, cilj je i da se preispita praksa banaka u delu procene vrednosti nekretnina koje su obezbeđenje kredita, i da se uspostavi zahtev za njihovu re-procenu.

Tabaković je rekla i da je NBS ovim analizama uspela da ostvari bolji uvid u praksu banaka u pogledu procena vrednosti i adekvatnosti rezervisanja, i to s naglaskom na konzervativnu primenu standarda i metodologije po ugledu na Evropsku centralnu banku.

"Odluka FED najmanje srozala dinar i zlot"

Srpski dinar i poljski zlot najmanje su oslabile u decembru, 0,7 odsto, zbog odluke američkog FED-a da koriguje svoju kamatu za 0,25 osto, dok su ostale valute u istom periodu slabile za oko tri odsto, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

NBS je, kako je rekla, prodala u 17 dana decembra 280 miliona evra kako bi ublažila oscilacije kursa, izazvane odlukom američkih federalnih rezervi. "Gledajući neto iznos od početka godine, neto efekat, u plusu smo 510 miliona evra", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prvi razultati dijagnostičkih ispitivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track