SRBIJI NA RASPOLAGANJU 627 MILIONA EVRA: Bord direktora MMF-a odobrio aranžman sa Srbijom
Foto: Profimedia

Program sa Srbijom daje dobre rezultate

SRBIJI NA RASPOLAGANJU 627 MILIONA EVRA: Bord direktora MMF-a odobrio aranžman sa Srbijom

InfoBiz -
VAŠINGTON - Bord izvršnih direktora MMF-a potvrdio je na današnjem sastanku u Vašingtonu pozitivnu ocenu Srbiji nakon treće revizije aranžmana.

Kompletiranje treće revizije stavilo je Srbiji na raspolaganje ukupnu sumu od oko 627 miliona evra, dok je ukupna vrednost trogodišnjeg programa koji Srbija ima sa MMF-om oko 1,2 milijarde evra.

Predsedavajući u Bordu izvršnih direktora MMF-a i zamenik direktorke te institucije, Min Žu, izjavio je tim povodom da program sa Srbijom daje dobre rezultate.

"Ekonomija nastavlja da se oporavlja, na bazi jačanja javnih finansija, rešavanja strukturalnih slabosti i unapređivanju poslovne klime", rekao je Žu.

On je, međutim, upozorio da rizici ostaju.

"Posvećenost punoj implamentaciji programa je neophodna kako bi se postigli ciljevi i održala makroekonomska stabilnost, uspostavila održivost javnog duga i ojačao potencijal za rast", naveo je on.

Prema njegovim rečima, fiskalni rezultati koji su bolji od očekivanih za ovu godinu dozvoljavaju da se reše nagomilane obaveze iz prošlosti, ali i skromno i targetirano povećanje plata i penzija u 2016. godini.

Istovremeno, da bi se okrenuo trend javnog duga, i da bi on krenuo da se smanjuje, zahteva strukturalno prilagođavanje od oko 1,5 odsto BDP-a u 2016. i 2017.

"U tom smislu, druga faza optimizacije javnog sektora mora da se pripremi i da se primeni ekspeditivno", rekao je Žu.

Prema njegovim rečima, da bi se poboljšao potencijal za rast Srbije, projekcije javnih investicija moraju da budu dobro planirane, a prioriteti određeni. On je ukazao da to mora da ima oslonac u studijama izvodljivosti i analizama fiskalnih rizika, kako bi se osiguralo da će ti projekti doprineti rastu, bez stvaranja prekomernog javnog duga.

"Fiskalna konsolidacija je obezbedila prostor za značajne monetarne olakšice", rekao je on i dodao da kontekst nestabilnog okruženja zahteva opreznu monetarnu politiku.

MMF je pozdravio politiku Narodne banke Srbije, koja podrazumeva režim ciljane inflacije i flaksibilnog kursa. Žu je naveo da je napredak finansijskog sektora ohrabrujuć, te da su završene specijalne dijagnostičke studije najvećih banaka u Srbiji snažno doprinele stabilnosti tog sektora.

On je dodao i da će strategija za rešavanje nenaplativih kredita u Srbiji pomoći da se kanali za kreditiranje oslobode i da se smanje ranjivosti.

"Implementacija i identifikacija strukturalnih reformi je ključna za smanjenje fisklanih rizika i podršku kompetitivnosti i rastu", rekao je Žu, piše u saopštenju MMF-a.

Na primer, to je važno, kako je rekao, zbog preduzimanja odlučnije aktivnosti na implementaciji obaveza u oblasti velikih državnih preduzeća, posebno u oblasti energetike i saobraćaja, kao i blagovremeno rešavanje preduzeća u portfoliu Agencije za privatizaciju.

Vlasti u Srbiji već su se izjasnili da žele da trogodišnji stend baj aranžman zaključen sa MMF-om bude iz predostrožnosti, što znači da nemaju nameru da povlače taj novac.

Stend baj aranžman iz predostrožnosti Srbija je sa Međunarodnim monetarnim fondom zaključila u februaru ove godine, a ukupna vrednost trogodišnjeg programa je oko 1,2 milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track