Dnevnice do 50 evra ipak bez poreza
Foto: Thinkstock

Privatnici oslobođeni nameta

Dnevnice do 50 evra ipak bez poreza

InfoBiz -
Ministarstvo predložilo izmene Zakona o porezu po kojima će se privredi povećati neoporezivi limit za isplatu troškova puta van zemlje

BEOGRAD - Privatne kompanije ipak neće morati da plaćaju porez od 10 odsto na dnevnice iznad 15 evra, već će za njih neoporezivi deo iznositi 50 evra.Naime, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana privatne kompanije koje svojim zaposlenima budu isplaćivale dnevnice do 50 evra neće plaćati porez, kao što je to prvobitno bilo predviđeno Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, koja se primenjuje od 14. oktobra ove godine. Što se tiče ograničenja dnevnica u zemlji, one će ostati na nivou od 20 evra i za državni i za privatni sektor.Ova privilegija se, međutim, neće odnositi na državnu službu. Za njih će aktuelna uredba i dalje važiti, što znači da će poslodavci iz javnog sektora koji isplate više od 2.168 dinara za dnevnice u zemlji i više od 15 evra za put u inostranstvo morati na to da plate porez od 10 odsto.Izmene Zakona o porezu na dohodak bile su neophodne jer se njegov član 18. kosio sa Uredbom o dnevnicama.Osim toga, cilj izmena, kako kažu u Ministarstvu finansija, koje je i predložilo izmene ovog zakona, jeste i otklanjanje sive zone u oblasti zapošljavanja, odnosno podsticanje legalnog zapošljavanja i uređenje oporezivanja određenih vrsta prihoda.- Izmena navedene odredbe Zakona podrazumeva da su dnevnice koje dobijaju državni službenici do 15 evra u skladu sa Uredbom, a za ostala lica (za poreske svrhe) limit je 50 evra. Iznos koji se isplati preko toga ulazi u zaradu i obračunava se porez na zarade. To znači da se ne derogira Uredba Vlade, već za poreske svrhe opredeljuje neoporezivi iznos - kažu za Kurir u Ministarstvu.

Nebojša Atanacković, UPSKONAČNO NEŠTO ZA POHVALUNebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS), kaže da predložene izmene treba pozdraviti.- To je jedna od retkih logičnih stvari koja dolazi iz Ministarstva finansija. Privatni sektor vodi računa o svojim troškovima i ne želi da daje više novca za dnevnice od onog što je neophodno, ali sa 15 evra ne mogu se podmiriti troškovi puta - ističe on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja