BAČENE PARE: Onlajn fiskalne kase trošak od 200 miliona evra za privredu
Foto: Shutterstock

Promena modela naplate poreza novi teret za poslovanje

BAČENE PARE: Onlajn fiskalne kase trošak od 200 miliona evra za privredu

InfoBiz -
Ministarstvo finansija razmatra model koji podrazumeva zamenu 195.000 postojećih kasa novim računarima i softverima

BEOGRAD - Promena postojećeg modela fiskalizacije i uvođenje onlajn fiskalnih kasa privredu Srbije koštalo bi više od 200 miliona evra, koliko je potrebno za nabavku neophodne opreme, tvrde sagovornici Kurira koji sa strepnjom iščekuju predlog novog zakona o fiskalnim kasama, koji priprema Ministarstvo finansija.Bacanje u smeće 195.000 postojećih fiskalnih kasa i uvođenje računara u svaku prodavnicu koji bi internetom bili povezani s Poreskom upravom, kako tvrdi Aleksandar Tešić, potpredsednik Asocijacije servisa fiskalnih uređaja, potpuno je besmisleno jer ne bi doprinelo suzbijanju sive ekonomije, kao što tvrde zagovornici ovih novotarija.- Iako ni mogućnosti postojećeg sistema nisu iskorišćene, radna grupa u Ministarstvu finansija razmatra više opcija izmene propisa. Prva je unapređenje postojećih fiskalnih kasa, što bi koštalo minimum 100 evra svakog ko ih poseduje. Druga je hrvatski model, koji ni u Hrvatskoj nije zaživeo, a koji se zasniva na zameni postojećih fiskalnih kasa potpuno novim uređajima - računarima, koji bi internetom bili stalno povezani sa serverom PU. Trošak za svako prodajno mesto bi bio od 250 do 1.200 evra - kaže Tešić. On dodaje da u servisu fiskalnih kasa u Srbiji radi oko 2.000 ljudi, koji bi tada ostali bez posla.Prema njegovoj računici, unapređenje postojećih kasa privredu bi koštalo minimum 19,5 miliona evra, dok bi uvođenje novih onlajn kasa koštalo između 48 i 230 miliona evra.Sekretar Udruženja informatičke delatnosti u Privrednoj komori Beograda Dušan Rakić objašnjava da bi uvođenje onlajn fiskalnih uređaja značilo instaliranje kompletno nove opreme.- Tu opciju zagovaraju oni koji bi instalirali tu opremu. S druge strane, u proizvodnji fiskalnih kasa hiljade ljudi bi ostale bez posla - naglašava Rakić.Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je to neprihvatljivo.- Protiv smo bilo čega što bi privredi napravilo trošak. To neće dati rezultat u borbi protiv sive ekonomije, već će samo napuniti džepove onima koji prodaju softvere i računare - ističe Atanacković. On dodaje da je UPS tražio od Ministarstva finansija da učestvuje u radu radne grupe, ali da povratni odgovor nije dobio.

HRONOLOGIJA2013. tadašnji direktor PU Ivan Simič prvi put najavio uvođenje onlajn fiskalnih kasa u 2014.2014. formirano Koordinaciono telo Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomijejuna 2015. Koordinaciono telo podržalo nacionalni program za smanjenje obima sive zone, koji predviđa uvođenje onlajn fiskalnih kasadecembra 2015. usvojen Nacrt nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije

PredlagačiPORESKA I MINISTARSTVO BEZ OBJAŠNJENJAIz Poreske uprave i Ministarstva finansija nismo dobili odgovore koji model fiskalizacije će biti uveden. U NALED potvrđuju da su putem Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije predložili uvođenje onlajn fiskalnih kasa.- To podrazumeva promenu Zakona o fiskalnim kasama. Čekamo da vidimo šta će Vlada tim povodom uraditi - kaže Ivan Radak, savetnik za medije u NALED.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track