Opštine višak para trošile na povišice
Foto: Beta

Podrška reformama

Opštine višak para trošile na povišice

InfoBiz -
Tako su u periodu od 2008. do 2014. rashodi za zarade povećani za 42 odsto, rashodi za dobra i usluge povećani su za 50 odsto

BEOGRAD - Fiskalni savet podržao je Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim se otklanja velika fiskalna neravnoteža nastala prekomernim transferom sredstava s republičkog na lokalni nivo vlasti, što je bilo omogućeno izmenama zakona iz juna 2011.

- Predloženo smanjenje učešća lokalnih samouprava u porezu na zarade i povećanje transfernih sredstava iz budžeta republike u skladu je s dobrom fiskalnom praksom i doprineće objektivnom i predvidivom okviru za finansiranje lokalnih samouprava - smatraju u FS.Iz FS podsećaju da lokalne samouprave povećani obim sredstava u prethodnim godinama nisu upotrebile na produktivan način, pa je došlo i do pogoršanja ekonomske strukture izdataka.

Tako su u periodu od 2008. do 2014. rashodi za zarade povećani za 42 odsto, rashodi za dobra i usluge povećani su za 50 odsto, dok su kapitalni rashodi smanjeni za 29 odsto. Takođe, rashodi za zarade zaposlenih od 2009. do 2014. povećani su za 6,6 milijardi dinara preko zakonskog iznosa indeksacije plata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track