MUĆKE U ČAČKU: Šalterski službenik varao katastar
Foto: Ww

Kriminal u geodetskom zavodu

MUĆKE U ČAČKU: Šalterski službenik varao katastar

InfoBiz -
Radnik opštine Čačak tamošnjem katastru nepokretnosti poturao falsifikovane uplatnice, na kojima je umesto 8.543 dinara uplaćeno svega 543, dok je ostatak novca građana zadržavao za sebe

BEOGRAD - Službenik opštinske uprave u Čačku, šalterski radnik, varao je tamošnju službu za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, ali i građane te opštine, i to tako što je katastru poturao falsifikovane uplatnice, na kojima je bila uplaćena 15 puta manja suma novca od propisane takse za uknjižbu, saznaje Kurir.Na taj način za poslednjih godinu dana utvrđena je šteta od skoro 100.000 dinara, ali se pretpostavlja da je daleko veća i da je po uhodanom šablonu varao godinama . Ova prevara, kako saznajemo, utvrđena je prilikom interne finansijske kontrole, kad je proveravano da li se sve takse uplaćuju na račun RGZ. S tim slučajem upoznata je policija, koja već sprovodi istragu povodom malverzacija osumnjičenog šalterskog radnika.

- Opštinska uprava i katastar smešteni su u istoj zgradi u Čačku. Za uknjižbu nepokretnost uplaćuje se taksa za prenos apsolutnih prava od 8.543. Osumnjičeni službenik bi se poznanicima koji su morali da uknjiže nepokretnost nudio da im on sve završi, uplati takse i preda za uknjižbu, a oni samo da mu daju novac. Onda bi umesto 8.543 uplatio samo 543 dinara, a na uplatnicu bi dopisao cifru osam. Zatim bi došao u boks kod kolege iz katastra i govorio: „Ajde, majke ti, predaj ovo tamo. To je neki moj iz sela, primi ovaj predmet, sve je već uplaćeno.“ A 8.000 dinara koje nije uplatio završavalo je u njegovom džepu - kaže izvor Kurira.Miodrag Radivojević, načelnik službe za Katastar u Čačku, potvrđuje saznanje Kurira.- Čim je inspekcija utvrdila ove nepravilnosti, dobili smo nalog da ispitamo sve slučajeve pet godina unazad. Sad je problem jer se predmeti ne rade, a novac mora opet da se doplati - poručuje Radivojević.

Borko DraškovićRGZ ŽRTVA PREVAREDirektor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže za Kurir da je ovo samo jedna u nizu nepravilnosti:- U okviru borbe protiv korupcije, nailazimo na brojne nepravilnosti i nova vrsta prevare u kojoj su RGZ i budžet žrtve. Sve to onda pravi veliki problem službama i dodatno opterećuje službu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track