VUČIĆ: Potreban konsenzus o suzbijanju sive ekonomije
Foto: Nebojša Mandić

Predstavljanje Nacionalnog programa

VUČIĆ: Potreban konsenzus o suzbijanju sive ekonomije

InfoBiz -
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u državi mora da dodje do konsenzusa o suzbijanju sive ekonomije jer je to jedini način da se zemlja dalje ekonomski razvija.

Vučić je na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije kazao da u državi još nema svesti da je za sve bolje da siva ekonomija bude suzbijena, jer će tako država i svi građani imati više prihoda i više koristi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji o tome postoje kontradiktorni stavovi jer svi traže novac i pomoć od države, ali napadaju vladu kada pokuša da naplati porez.

"Svakoga dana kada država kaže "želimo da naplatimo porez" suočeni smo sa najžešćim napadima. Koliko sutra isti ti kažu "ajde država da nam plati još nešto, ajde da nam da neke nove olakšice". Hajde da se dogovorimo - hoćemo li da tražimo od države i da plaćamo šta treba ili nećemo da plaćamo pa da ništa i ne tražimo od države", rekao je premijer.

Dodao je da je to ujedno i odgovor na pitanje hoćemo li da imamo tržišnu ekonomiju ili ne. Vučić je dodao i da investitori neće da šire biznis u Srbiji sve dok za konkurenciju imaju one koji ne plaćaju poreze.

"Svi gubimo time što pospešujemo sivu ekonomiju", kazao je premijer i dodao da se trenutno ne zna tačan procenat sive ekonomije u državi, da se govori o oko 30 odsto, ali da niko ne zna da li je to potpuno tačan podatak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track