ČADEŽ: Obaveznim članstvom u Privrednoj komori do većeg uticaja na državu
Foto: Fonet

Zakon o komorskom sistemu

ČADEŽ: Obaveznim članstvom u Privrednoj komori do većeg uticaja na državu

InfoBiz -
Uvođenje obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije (PKS) od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da privreda pred Vladom govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

"Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede", rekao je Čadež povodom najavljenog zakona o komorskom sistemu, kojim se, između ostalog, predviđa i uvođenje obaveznog članstva u 2017.

Prema njegovim rečima, obavezno članstvo obezbediće da Komora ne bude klub "ni ovih ni onih, ni velikih ni malih", i da ne dođe u situaciju da zastupa stavove pojedinačnih interesnih grupa.

"Ako je osnovna uloga Komore razvoj kompletne privrede, moramo imati tu vrstu reprezentativnosti: da privreda govori jednim glasom i da prema Vladi zastupa jedinstvene stavove", naveo je Čadež.

Tako se uticaj zakona koji se donose, kako je dodao u intervjuu za Novi magazin, neće meriti efektima samo na jednu industriju ili samo na velike firme, nego na kompletnu privredu.

"Ako je reč o podršci izvozu važno je da imamo 'uvezane' sve privredne subjekte u jednom sistemu, jer se na taj način najbolje obezbeđuje njihovo zastupanje u inostranstvu", objasnio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track