DRI: Najveće nepravilnosti kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova
Foto: FoNet Dragan Antonić

Svako treće preduzeća nije smanjilo zarade u skladu sa zakonom

DRI: Najveće nepravilnosti kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova

InfoBiz -
BEOGRAD - Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas da su revizijom budžeta i finansijskih izveštaja budžetskih korisnika za 2014. godinu najveće nepravilnosti utvrđene kod lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova, kao i da svako treće javno preduzeća nije smanjilo zarade u skladu sa zakonom.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je na konferenciji za novinare da su kod 42 budžetska korisnika utvrdjene nepravilnosti u oblasti pripreme i donošenja budžeta i finansijskog plana u ukupnom iznosu od 586,5 miliona dinara.

On je istakao da su revizijom obuhvaćene i javne nabavke u iznosu od 52 milijarde dinara i da su utvrdjene nepravilnosti u vrednosti od 14,5 milijardi dinara, što je 27,9 odsto.

Državna revizorska institucija je ove godine subjektima revizije dala ukupno 1.686 preporuka, radi otklanjanja nepravilnosti i unapređenja usklađenosti poslovanja sa zakonima i propisima.

Do sada je, kako je objavljeno, Državna revizorska institucija na osnovu nalaza iz izveštaja o revizijama za 2014. godinu, podnela 83 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, jednu prijavu za privredni prestup i 12 krivičnih prijava.

DRI je u toku godine podnela i tri informacije nadležnim tužilaštvima.

Sretenović je rekao da je revizijom obuhvaćen Završni račun budžeta Republike Srbije, 14 direktnih korisnika budžeta Srbije, pet indirektnih korisnika sredstava budžeta, 108 korisnika sredstava budžeta lokalnih vlasti, četiri organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, devet korisnika sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kontrolisani su i finansijski izveštaji 27 javnih preduzeća, Narodne banke Srbije, dva ostala korisnika javnih sredstava i tri političke partije (Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track