SERTIĆ: Tender za Železaru Smederevo u februaru
Foto: Fonet

Završni pregovori sa kineskom kompanijom

SERTIĆ: Tender za Železaru Smederevo u februaru

InfoBiz -
Ministar privrede Željko Sertić rekao je danas da je završni deo pregovora sa kineskom kompanijom HBIS o Železari Smederevo zakazan za januar 2016. godine i da se objava tendera i klasičan proces privatizacije mogu očekivati u februaru.

"U ovom momentu kineska kompanija HBIS je jedini ozbiljan kupac", kazao je Sertić.

On je dodao da će biti ugašena Agencija za privatizaciju, jer "nema potrebe da postoji", a da će Ministarstvo privrede preuzeti sve obaveze vezane za privatizaciju društvenog kapitala u narednom periodu.

"Mi smo po zakonu bili obavezni da društveni kapital do 31. decembra 2015. godine ugasimo i da završimo privatizaciju. Društveni kapital će ostati definisan u određenim preduzećima do maja iduće godine i u određenim sudskim procesima ", rekao je Sertić.

Kako je naveo, tokom 2015. godine Zakonom o ulaganjima definisani su novi procesi u dovodjenju stranih investitora i brizi o malim i srednjim preduzećima.

"Obezbedili smo da u 2016. godinu ulazimo sa fokusom na mala i srednja preduzeća u Srbiji, te zato smo proglasili narednu godinu godinom preduzetništva", kazao je Sertić.

Dodao je da do Nove godine u Vladi Srbije neće biti usvojen novi zakon o javnim preduzećima.

"Takav smo dogovor imali sa Međunarodnim monetarnim fondom i kroz zakon o javnim preduzećima definisaćemo mnoge stavke koje nisu bile dobro definisane u postojećim zakonima", dodao je Sertić.

Prema njegovim rečima, novi zakon o javnim preduzećima predviđa strožu kontrolu poslovanja javnih preduzeća.

Sertić je istakao da je država nadomak rešenja za sedam od 17 preduzeća i istakao da je za građane veoma važno da RTV i RTS imaju stabilan izvor finansiranja.

"Kada govorimo o privatizaciji, ovu godinu smo počeli sa više od 500 nerešenih preduzeća, a završavamo sa deset. Nadomak smo rešenja za sedam od 17 preduzeća. To su Fabrika auto-maziva iz Kruševca, tri Petoletke koje preduzimaju radnici, zatim Prva Iskra Barič, Zastava grupa ide u stečaj i do Nove godine objavljujemo javni poziv za Poljoprivredni kombinat Beograd", rekao je Sertić i dodao da će od sedam preduzeća dva otići u stečaj.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track