Aerodrom "Nikola Tesla" spreman za letove u SAD
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Prekookeanski letovi traže najstrože kontrole

Aerodrom "Nikola Tesla" spreman za letove u SAD

InfoBiz -
BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu spreman je za letove ka SAD, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon otvaranja službenog "D" prolaza i istakao da će Er Srbija zaposliti još 150 radnika zbog tih letova.

Vučić je, u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Zorane Mihajlović svečano otvorio službeni "D" prolaz za prelazak vozila u obezbeđivano-restriktivnu zonu aerodroma, koji je jedna od tri ključne tačke kad je reč o bezbednosti za letove ka SAD.

"Ovaj objekat je bio najveća falinka u bezbedosnim kontrolama. Mere bezbednosti se pooštravaju kada letite za SAD. Prekookeanski letovi traže najstrože kontrole uz korišćenje najstrožih bezbednosnih sistema", poručio je Vučić.

Vučić je dodao i da će Er Srbija zaposliti dodatno kabinsko osoblje, oko 120 radnika, kao i 30 pilota za potrebe letova ka SAD. Uskoro će iz Indije stići i prvi širokotrupni avion erbas A 330, kojim će se leteti za SAD, a Vučić je rekao da se nada da će do kraja iduće godine Srbija uzeti još jedan širokotrupni avion.

Aerodrom je, prema njegovim rečima, poslovao dobro uprkos merama fiskalne konsolidacije. "Profitom i zaradom aerodroma smo veoma zadovoljni jer u budžet uplaćuju više nego ikada. Preko 20 miliona evra će biti profit aerodroma", zadovoljno je konstatovao premijer, ukazujući da aerodrom Beograd više nema konkurenciju u regionalnom saobraćaju i aerodromim. "Konkurenciju imamo sada u evropskim aerodromima sa kojima ćemo se boriti da ih sustižemo i prestižemo", rekao je Vučić i dodao da će se beogradski aerodrom boriti da prestigne aerodrom u Budimpeši, a da će biti ispred atinskog, jer prestonica Grčke nema letove za SAD.

Vučić je rekao da postoji želja da se uvede let ka Prištini, aerodromu koji se sve više približava zagrebačkom. "Želimo da privučemo što veći broj putnika za Er Srbiju, posebno da putuju na prekookeanske destinacije. Njujork će biti samo početak", rekao je Vučić dodajući da nam je u tom smislu potrebno da preko aerodroma i nacionalne kompanije privučemo što više Albanaca za prekookeanske letove.

On je najavio da će se ulagati sve više novca za dovođenje putnika i turista u Srbiju, posebno iz okruženja, a da je cilj da se "pojačaju" i aerodromi Niš i Lađevac. Ministarka Mihajlović je kazala da je otvaranje "D" prolaza bio jedan od najvažnijih uslova da bismo mogli da letimo za SAD. "Aerodrom je spreman da krene sa dirketnim letovima za SAD i Srbja će biti jedina zemlja u regionu odakle će se leteti za Ameriku", naglasila je ona, izrazivši nadu da će broj putnika na beogradskom aerodromu narednih godina stalno rasti.

Generalni direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević je ukazao da su na "D" prolazu radile samo domaće kompanije i da se radi o investiciji aerodroma. Za četiri meseca je ovaj prolaz urađen i on je bio sistemski problem, naglasio je on. Vlaisavljević je podsetio da će u ovoj godini Aerodrom "Nikola Tesla" imati profit od više od 2,6 milijardi dinara, dodajući da su prošla i ova godina najbolje u istoriji aerodroma. "Nećemo zaboraviti budžet Srbije", poručio je on.

Premijeru i ministarki novi objekat sa savremenom tehnologijom predstavili su generalni direktor Aerodroma Vlaisavljević i direktor za bezbednost Vladimir Mićić. Novi objekat je ukupne površine 340 kvadratnih metara, a vrednost radova je oko 50 miliona dinara. "D" prolaz ima savremenu opremu – savremena kontrola pristupa sa video nadzorom, protivdiverziona kontrola i barijere na pristupnom putu. Stari "D" prolaz imao je manuelni pregled lica i stvari, brojnije ljudstvo radi održavanja nivoa bezbednosti, mehaničko podizanje rampi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track